Ätit & druckit, Tipsat

Skorpor som godis

Foto: Viveca Lithner Ask

Foto: Viveca Lithner Ask

Dessa små läckerheter i all sin enkelhet är lika goda till en kopp te, som till ett glas portvin i mysfåtöljen.

Ibland har jag dem med i bilen, som ett tilltugg när det suger i magen efter 10 mil…

Förvara dem torrt eller i frysen.

Godisskorpor med kardemumma och mandel:

Cirka 40 st.

200 grader, 15 min. Sedan ska de torkas i eftervärmen.

100 gram rumstempererat smör rörs med

1dl socker.

Blanda i annan bytta 3,5 dl vetemjöl med

1 tsk bakpulver,

1,5 tsk malen kardemumma,

1 tsk stött kardemumma och

1,5 dl hel mandel.

Till smörsockerröran tillsätts

2 ägg (gärna med elvisp), ett i taget.

Därefter blandas mjölmandelblandningen ner i detta.

Lite svårt, men ”trilla ut” tre längder med mjölade fingrar. Lägg en i taget på bakplåtspapper. De blir inte så jämna och fina men de bakas bra ihop i ugnen.

Vänta 10 minuter efter gräddning.

Skär därefter med välslipad kraftig kniv sneda skorpbitar för att lätt skära igenom även den hela mandeln.

Fös över på plåten och låt dem torka i eftervärmen. Vänd gärna på dem då och då.

Vid pennan i köket,
Viveca

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren