Den sista familjen

Jan P Matuszynski har återskapat den verkliga historien om den dysfunktionella familjen Beksinski som levde i en trist förort till Warszawa.

Fadern Zdzislaw Beksinski var en polsk konstnär som blev kultförklarad och internationellt känd för sina post-apokalyptiska verk. Bortsett från några bilresor till en kyrkogård så utspelas filmen i två lägenheter i samma gråa område.

Den neurotiske sonen Tomasz försöker ständigt ta livet av sig och han gör oroande besök i föräldrarnas lilla lägenhet som också hyser de bägges gamla mammor.

Familjen Beksiński är väl dokumenterad, eftersom pappan, Zdzisław, var besatt av att spela in alla sina samtal på band, även de mest intima. Han gjorde till vana att skriva ut varje detalj i sina dagböcker på band, även de mest intima. Filmkamerorna och bandspelarna uppgraderades ständigt.

Den sista familjen är en närgången skildring av en familj som fick människor att skvallra. Det är lite Shakespeare över det hela. Alla dör och det på många olika sätt.

Men det enorma arkivmaterialet visade på en varm familj och en mycket komplicerad relation mellan en far och en explosiv och ständigt deprimerad son som trots det lyckades göra karriär som DJ och översättare.

Fantastiska rollprestationer förhöjer intrycket av en dokumentär och det är så nära verkligheten man kan komma.

Från 15 år.

Regi: Jan P. Matuszynski

I rollerna: Aleksandra Konieczna, Alicja Karluk, Andrzej Chyra, Andrzej Seweryn, Danuta Nagórna, Dawid Ogrodnik, Magdalena Boczarska och Zofia Perczynska med flera

Premiär den 12 april.

Get out

Hushållerskan Georgina (Betty Gabriel) uppträder konstigt redan i början av Chris (Daniel Kaluuya) möte med Rose (Allison Williams) familj. Mamman Missy (Catherine Keener) insisterar på att får hypnotisera Chris. Något som hon gjort framgångsrikt med faderns Dean (Bradley Whitford).

En riktigt bra skräckis

Get out är en riktigt bra skräckis. Den har kallats skräckkomedi och den är visserligen rätt rolig  men framför allt är den spännande och till och med slabbigt blodig. Temat handlar om att anpassa sig och att vara till lags.

Chris (Daniel Kaluuyaär en ung svart fotograf med en vit flickvän, Rose (Allison Williams). Hon  tar honom med till sina föräldrar som bor lite nesligt i ett jättehus vid en sjö.

Chris är lite orolig för att Rose inte talat om för föräldrarna att han är svart men hon tycker inte att det är nödvändigt. Hennes föräldrar är inga rasister.

Till en början går allt bra men en en märklig bror dyker upp och det svarta paret som är tjänstefolk  i huset uppträder konstigt. Snart visar det sig att Chris befinner sig i dödsfara.

Denna sevärda thriller är skriven och regisserad av Jordan Peele, ena halvan av humorduon Key and Peele.

Manus och regi: Jordan Peele.

I rollerna: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley Whitford, Caleb Landry Jones,  Stephen Root, Lakeith Stanfield, Betty Gabriel och Catherine Keener

Premiär den 19 april.

Minnen av min mamma

Mamman (Barbara Ronchi) och Massimo (Nicolò Cabras) dansar och är lyckliga tillsammans.

En vemodig historia

Italienare är kända för att dyrka sina mammor. Så gör också Massimo i Minnen av min mamma. Det är 1969 i Turin när det obegripliga sker. Massimos mamma försvinner plötsligt en natt och den lille nioårige pojken flyttas till släktingar. Fadern förklarar inte förändringen. Men Massimo slutar inte att grubbla över det märkliga försvinnandet.

Massimo växer upp och blir en framgångsrik journalist men efter bevakning av kriget på Balkan drabbas han av panikattacker. Han är dyster och tom på känslor.

Han återvänder till fadern och lägenheten där allt hände för att till slut få reda på sanningen.

Minnen av min mamma är en vemodig historia med ett inte alltför överraskande slut. Valerio Mastandrea är bra som den vilsne och sårade Massimo som aldrig slutar längta efter sin mamma.

Regi: Marco Bellocchio

Manus: Valia Santo, Edoardo Albinati och Marco Bellocchio. Filmen bygger på Massimo Gramellinis bästsäljande roman Sweet Dreams, Little One.

I rollerna:  Valerio Mastandrea, Bérenice Béjo, Barbara Ronchi, Fabrizio Gifuni, Guido Caprino, Dario Dal Pero, Nicolò Cabras och Emmanuelle Devos.

Premiär 21 april.