Ätit & druckit, Tipsat

Släng inte skalen

Räkfond på spisen. Foto: Jurek Holzer

Räkfond på spisen. Foto: Jurek Holzer

Skaldjurssäsong. Kräftskiva. Räkfrossa. Vad gör man med alla de stinkande skalen som blivit över? Släng dem för allt i världen inte utan spara i kylen och koka en välsmakande fond dagen efter. Fonden som du då får kan t ex frysas in i en iskubshållare och användas i fisksåser. Sparar man fonden i en större bytta går det alldeles utmärkt att koka en god fisksoppa. Just en sådan åt vi i går. Den bestod, förutom räkfonden av bitar av torskrygg och lax samt lök och isbergssallat.

En räkfond tar lite tid men är oerhört enkel att koka. Lägg alla skalen i en stor kastrull. Fyll på med lagom mängd vatten (i vårt fall ca en liter men det beror på mängden skal).

Lägg sedan i bitar av följande:

en lök,

en vitlöksklyfta,

1/4 rotselleri,

2 morötter,

en citron (obs den skall inte pressas, bara kokas i halvor).

Krydda med några hela svartpepparkorn, salt och ett lagerblad.

Koka upp och ta bort skummet som uppstår med en liten sil. Koka på låg värme ca 1 timme. Glöm inte att vädra ordentligt, annars luktar det räkskal i hela huset.

Sila buljongen ordentligt och reducera (koka utan lock). När man reducerar en vätska låter man den koka kraftigt tills ungefär hälften kokat bort. På det sättet får man en buljong/fond med tjockare konsistens som smakar mer.

Musik i köket: Art Ensemble of Chicago – No Woman No Cry

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren