Folk, Samhälle

Slopa reavinstskatten för pensionärer!

Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam.

Vad sägs om att slopa reavinstskatten för ålderspensionärer?

Vilken bra idé, säger vi på Nyfikengrå, som bläddrat igenom Vitboken, försäkringsbolaget Folksams inventering av hur det står till med det svenska pensionssystemet.

Syftet med det radikala förslaget är att få oss lite äldre att flytta oss från våra nuvarande – kanske lite för stora – bostäder till något trygghets- eller seniorboende. Alternativt använda försäljningsvinsten till en livränteförsäkring.

Vitboken som görs för tredje året i rad har underrubrikenVägen till ett pensionssystem i världsklass och innehåller mängder med relevant information som har med våra pensioner att göra. Inklusive ett gäng konstruktiva och idérika förslag om hur systemet skulle kunna göras bättre.

– Det finns brister i dagens pensionssystem. Ska Sverige fortsätta leverera pensioner i världsklass måste dessa brister åtgärdas utan väntetid och först på listan är jämställda pensioner, säger prisbelönte välfärdsanalytikern på Folksam Håkan Svärdman.

En skillnad på mer än 5 000 kr

En central brist enligt rapporten är nämligen – inte oväntat – det stora pensionsgapet mellan män och kvinnor.

Det är många tusenlappar som skiljer könen åt efter 65-årsdagen, för att vara exakt 5 415 kronor. En genomsnittlig kvinna född 1949 har i snitt 17 173 kronor i månaden. Det motsvarar 76 procent av en genomsnittet för en man i samma ålder, 22 588 kr/mån.

Gapet har i och för sig minskat med sex procentenheter jämfört med årskullen från 1938. Om minskningstrenden fortsätter skulle det betyda att skillnaden är borta när de som är födda 2005 fyller 65 år…

En lite udda nyhet mitt i alltihop är att pensionerade stockholmskvinnor för första gången har passerat manliga pensionärer, om än i en helt annan del av landet.

Hittills har visserligen stockholmskvinnorna alltid legat högre än alla andra kvinnor runt om i landet, men aldrig bräckt männen oavsett var i landet man tittat.

Många fler som jobbar

Men nu har det alltså hänt.

Kvinnorna i Stockholm har i snitt 19 100 kronor i pension jämfört med gotländska manliga pensionärer som har 18 820 kronor i snitt.

En annan trend är att allt fler jobbar samtidigt som man tar ut en hel ålderspension. Av samtliga som var födda 1938 hade 31 procent inkomst av arbete året efter pensionering. Motsvarande andel för årskull 1949 var 49 procent.

Att en sådan förändring skulle bero på att vi pensionärer blir allt piggare har vi på Nyfikengrå svårt att tro på. Snarare en kombination av att vi mår bättre, lever längre och samtidigt har ett pensionssystem som lämnar en hel del övrigt att önska.

Dystert för unga

Många av dagens pensionärer knotar över låga pensioner men det är inget mot vad morgondagens pensionsgenerationer har att se fram emot.

I rapporten konstateras att årskullen 1938 hade 86 procent av slutlönen i pension, och årskullen 1949 78 procent.

Orsaken till nedgången är att den allmänna pensionen successivt har minskat från 61 procent av slutlönen för årskull 1938 till 48 procent för årskull 1949.

Om inga reformer av systemet görs kommer den allmänna pensionen för en person som är född senare än 1994 att få 40 procent av sin lön i allmän pension.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren