Sagt, Tyckt

– Slussen en fråga om demokrati

– Låt oss se en modell som håller. Åtterremittera frågan, invänta Förbifart Stockholm. Se stadens trafik och logistik i stort. Allt annat är vansinne.

Konstnären och dramatikern Marianne Lindberg De Geer är ännu en i raden av kulturpersoner som tar till orda i frågan om Slussen. Det gör hon i ett skarpt inlägg på DN:s kultursida i dag.

I går kväll bordlades ärendet vid Stockholms kommunfullmäktiges sammanträde. Vilket betyder att frågan kommer upp igen – och enligt den borgerliga majoriteten ska beslutas – vid nästa sammanträde den 12 december.

Svenska Dagbladets Brännpunkt uppmanar i dag ett antal debattörer med Bonnie Bernström (ordförande Liberala kvinnor) i spetsen den borgerliga alliansen i Stadshuset att ”tänka en vända till om Slussen. Försök sedan skapa en blocköverskridande överenskommelse med ett eller flera partier i oppositionen”.

De fortsätter:

– Att bygga om Slussen kostar minst 10 miljarder kronor. Därför är det klok politik att nu avsätta i storleksordningen 100 miljoner kronor för att hålla Slussen vid liv några år till så att vi får andrum att fatta beslut att bygga om Slussen så att den blir vacker, modern, handikappvänlig, klimatsmart, sätter fotgängare och cyklister främst och att vyerna från Södermalm inte skyms av hus.

– Slussenfrågan har lämnat lokalpolitiken och blivit en riksfråga om vår demokrati. Det är slutklämmen i ett upprop signerat ett 50-tal kulturpersoner i dagens Expressen, däribland Gösta Ekman, Eva Dahlgren och Dan Wolgers.

Stockholmarna själva tycker att det nya Slussenförslaget både är bra och dåligt. Under hösten har undersökningsföretaget Markör ställt telefonfrågor till 989 personer. 65 procent (928 personer) av de som kände till planerna sa att de var positiva till ombyggnaden.

Cyklister och kollektivresenärer är mest positiva, närboende mest negativa. Yngre är betydligt mer positiva än äldre.

En tredjedel – 35 procent – är oroliga för problem med framkomlighet under byggtiden.

De närboende hör till den grupp som är mest orolig för hur stadsbilden ska förändras. Mer om undersökningen finns på stans hemsida om Slussen.

Debatten har bara börjat, Nyfikengrå lovar att komma igen med fler rapporter.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren