Ätit & druckit

Slussengryta

Lax, räkor, morot, lök. Foto: Jurek Holzer

Lax, räkor, morot, lök. Foto: Jurek Holzer

Ombyggnaden av Slussen har inletts och det klassiska landmärket Kolingsborg är borta. Den runda byggnaden var uppförd 1954, ritad av arkitekten Arthur von Schmalensee. Det började som hamnkontor och slutade som nattklubb. Om dessa väggar kunde tala…

Strax innan rivningen täcktes hela byggnaden av graffiti. Mycket sevärt men tyvärr förgängligt. Det enda som är kvar just nu är bara ett stort hål i betongen. Det hela ser faktiskt ut som en jättelik gryta.

Efter att ha sett underverket en dag skulle jag laga middag. Det blev en enkel gryta på lax och räkor. När jag stod vid spisen och rörde i den runda grytan insåg jag den självklara symboliken. Den fick heta Slussengrytan. Förutom ovannämnda ingredienser består den av lagom mängd hackad schalottenlök och vitlök, slantad morot, hackad färsk ingefära, ordentligt med klippt dill, grönsaksbuljongtärning, ganska mycket vitt vin, en skvätt vatten, samt några nypor gurkmeja, salt och peppar.

Jag fräste grönsakerna tillsammans med ingefäran i rikligt med olivolja. Sedan hällde jag i vinet, tillsatte kryddorna, dillen och buljongtärningen och lät det koka ca 20 min. En hel del av vinet kokar då bort varför man måste hälla i lite vatten.

Sedan sänkte jag värmen till lägsta nivån, lade i den tärnade fiskfilén och de skalade räkorna och lät detta stå under lock några minuter. Grytan serverades med ris och sallad.

Musik i köket: Johnny Cash – Hard Times

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren