Ätit & druckit, Livsstil

Snabb och nyttig blomkålssoppa

Foto: Jurek Holzer.

Blomkål har många motståndare trots att den är både snabblagad och nyttig. Den är rik på proteiner, kolhydrater samt vitamin C och B (folat). Anledningen till att folk snörper på munnen när de hör talas om blomkål kan vara att det inte finns tillräckligt många goda recept som innehåller denna läckerhet. Skolbespisningarnas trista blomkålsrätter spökar fortfarande. Här är ett exempel på en enkel soppa med lite sting i som räcker till lunch eller middag för 3 – 4 personer.

Dela ett blomkålshuvud i små buketter och koka i 10 minuter i en liter vatten tillsammans med en liten chilifrukt, en nypa hela kardemummafrön och en halv lime. Lös upp en valfri buljongtärning/pulver. Grönsaks- kyckling- eller köttbuljong går lika bra. Eller varför inte en blandning av två sorter. Tillsätt 3 dl mjölk under omrörning.

Klipp ett paket bacon i små bitar och stek dem tillsammans med en hackad gul lök i en stekpanna med några droppar rapsolja. Sila bort baconfettet från pannan. Tillsätt stekpannans innehåll till blomkålskoket och rör om. Nu är soppan klar. Dekorera med färska basilikablad.

Ev kan en ostmacka vara gott till, annars är soppan ganska mättande i sig.

Musik i köket: Bob Dylan – Jokerman

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren