Ätit & druckit

Snabb och nyttig blomkålssoppa

Blomkålssoppan med sting. Foto: Jurek Holzer

Blomkål har många motståndare trots att den är både snabblagad och nyttig. Den är rik på proteiner, kolhydrater samt vitamin C och B (folat). Anledningen till att folk snörper på munnen när de hör talas om blomkål kan vara att det inte finns tillräckligt många goda recept som innehåller denna läckerhet. Skolbespisningarnas trista blomkålsrätter spökar fortfarande. Här är ett exempel på en enkel soppa med lite sting i som räcker till lunch eller middag för 3 – 4 personer.

Dela ett blomkålshuvud i små buketter och koka i 10 minuter i en liter vatten tillsammans med en liten chilifrukt, en nypa hela kardemummafrön och en halv lime. Lös upp en valfri buljongtärning/pulver. Grönsaks- kyckling- eller köttbuljong går lika bra. Eller varför inte en blandning av två sorter. Tillsätt 3 dl mjölk under omrörning.

Klipp ett paket bacon i små bitar och stek dem tillsammans med en hackad gul lök i en stekpanna med några droppar rapsolja. Sila bort baconfettet från pannan. Tillsätt stekpannans innehåll till blomkålskoket och rör om. Nu är soppan klar. Dekorera med färska basilikablad.

Ev kan en ostmacka vara gott till, annars är soppan ganska mättande i sig.

2 Kommentarer

  1. alf

    Tyvärr tror jag att den här blomkålen helt tappar sitt tuggmotstånd och spänst. Den blir med denna långa koktid lika sönderkokt och oätbar som den jag fick i Dublin i slutet av 1990-talet.

    Jag skulle föreslå 3-4 minuter eller då man köänner med sticka att den är lagom mjuk. Kryddningen verkar helt ok, kanske med en eller två pressade vitlöksklyftor som får koka med.

  2. Blomkål, särskilt den svenska primören är en delikatess. Den som inte tycker det har verkligen missat något… En annan variant av soppa (som möjligen smakar mer blomkål) är den som återfinns i den utmärkta lilla kokboken Teatersoppor (Klara soppteater, Ordalaget 2002). Här man kokar själva den frilagda stocken i ca 10 min separat i buljong med ett syrligt äpple och ett par potatisar. Mixar med t ex stav och därefter tillsätter du knopparna, 1 dl grädde, kanske lite vitt vin, riven muskot och kokar 5 min till ”al dente”. Sen på med klippt gräslök. Den knaperstekta baconen kan man servera bredvid för den som önskar. Ostmackan sitter bra även till denna variant.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren