Rör försiktigt med träslev… Foto: Björn Larsson Ask

Snabb sommarskinka från Fornudden var ett av min favoritrecept under alla somrar på Fornuddsvägen. Ibland kom man hem efter en heldag med familjen på Dalarö och ville spendera minimalt med tid vid spisen de vackra sommarkvällarna.

Jag har varierat med ostsorter och kryddor, men detta gillar jag själv bäst. Lätt även för en seglare, som kanske bunkrat med burkmat. Potatis finns väl i varje hamn av rang?

4 pers.

400 gr drygt, kokt skinka (fungerar bra med burkskinka).

2 dl crème fraiche.

1 dl vitt vin, alt. 2 msk pressad citron + vatten.

1 dl drygt, hackat (eller klipp med sax ) grönt – jag brukar blanda persilja , gräslök och dill, men variation kan överraska.

1 dl grovt riven lagrad ost.

Salt, peppar.

Blanda crème fraiche, vin och grönhacket i låg, vid panna.

I med grönhacket. Foto: Björn Larsson Ask

Koka samman i några minuter till relativt tunn sås.

Lägg i skinkskivor, 4-5 mm tjocka (om burkskinka, skrapa bort gelén)

Strö över osten och låt den smälta till lite tjockare sås.

Rör försiktigt med träslev så inte skinkan trasas sönder.

Peppra och salta efter smak.

Serveras med kokt nypotatis och eventuellt förvälld spenat.

Vid pennan i köket/Viveca