Livsstil

Snabbsoppa

Foto: Jurek Holzer

Att laga soppa går snabbt och är en förhållandevis enkel historia. Däremot bygger det på att man använder någon form av färdig buljong (tärningar eller flytande på flaska). Det tråkiga här är att de flesta buljonger som finns att köpa innehåller en del otrevliga tillsatser. Det är t ex nästan omöjligt att hitta en buljong utan tillsatt socker. Bara en sån sak…

Redan legendaren Tore Wretman lär på sin tid förklarat krig mot buljongtärningen. Enligt sajten Den hemlige kocken är man tvungen att besöka en saluhall i en storstad eller ta sig till Finland för att få tag på riktigt bra buljong utan tillsatser. Alternativet är förstås att man tar sig tid att koka buljongen själv. Så gjorde mor under min uppväxt på 50-talet, så gör även den kände kocken Marcus Samuelsson, men det ska vi inte syssla med här.

Fänkålssoppa (2 personer)

1 fänkål

1 gul lök

ca 7 dl kycklingbuljong (1,5 tärning + vatten)

1 lagerblad

1 – 2 kvistar färsk timjan (eller 1 tsk torkad)

olivolja

smör

svartpeppar

2 – 3 skivor vit bröd

ca 0,5 dl riven parmesan

ev salt (var försiktig med saltet eftersom buljongtärningar kan vara ganska salta i sig)

Börja med att lösa upp buljongtärningarna i kokt varmt vatten.

Skiva sedan löken och fräs den i olja i en kastrull på ganska svag värme tills den har blivit mjuk. Dela fänkålen i två halvor, ta bort roten och skiva kålen tunt. Lägg den i kastrullen och häll på buljongen. Släng i timjankvistarna och lagerbladet. Koka tills fänkålen har blivit mjuk (10 – 15 min).

Medan soppan kokar tar man fram det vita brödet som man skär i jämna små kuber och steker gyllenbruna i olivolja blandad med en klick smör i en stekpanna.

Riv en bit parmesan.

Häll upp soppan på tallrikar och garnera med brödkrutonger och parmesan.

Musik i köket: The Jolly Boys – Perfect day

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren