Tipsat, Tyckt

Snart är vi fler än två miljoner – en allt mäktigare politisk kraft

Vem ska man välja? Fem organisationer slåss om att få oss som medlemmar. Foto: Inge Josephson

1,8 miljoner människor är i dag mellan 65 och 112 år i Sverige, ca 17 procent av hela befolkningen. Bara Grekland och Italien slår den siffran. Om några år är gruppen över två miljoner. En mäktig samling och politisk kraft som inte kan negligeras. Som dessutom blir allt friskare och lever allt längre.

Knappt hälften av alla pensionärer, ca 860 000, är organiserade på något sätt. Du kan välja mellan en handfull organisationer om du vill aktivera dig, träffa nya människor, få rabatter mm, men kanske viktigast: hjälpa till att driva på för bättre pensionärsvillkor, t ex jämlik skatt på pensionen och ett vettigare pensionssystem. Nyfiken Grå har botaniserat i organisationsbuketten via hemsidorna. Resultatet ser du här:

Alla fem organisationer har gemensamt krävt av regeringen att skatten på pensionen ska likställas med skatt på lönearbete. Och med tanke på att den sammanlagda medelpensionen för åldersgruppen 65-112 ligger runt 14 000-15 000 kr i månaden före skatt på runt 3 000 kr, så finns det att göra…

Alla fem har också krävt att det man anser misslyckade premiepensionssystemet avvecklas så att hela pensionsavgiften går in i det gemensamma.

I regeringens pensionärskommitté finns också alla ovan representerade – ett forum för överläggningar i frågor som är av särskilt intresse för pensionärerna: ekonomiska förhållanden och statsbidrag, social service, hälso- och sjukvård, bostäder och boendeservice, kommunikationer – inklusive färdtjänst – samt frågor angående fritid och kultur. Kommittén leds av äldreministern Maria Larsson.

För dig som funderar på att bli medlem: Vilken av de fem ska man gå med i? I kommande avsnitt på nyfikengra.se svarar ordförandena för de olika förbunden på frågor om vad som är så bra med just deras verksamhet.

Ps Vill du inte gå med i någon organisation går det alltid bra att bråka lite här på Nyfiken Grå. Vi vet att den här sidan läses av beslutsfattare och media. Ds

Här kan du läsa organisationernas öppna brev till finansministern Anders Borg i augusti 2012:

http://www.spf.se.

 

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren