Upplevt

Snart kan barn och barnbarn lämna stenåldern…

Ill: sv.wikipedia.org.

Tekniksprång på väg. Ill: sv.wikipedia.org.

Lever vi stenåldersliv –en framtid kan ju bli hållbar, cancer kan botas och förlamade kan ta sin säng och gå?

Det var länge sedan man kunde lyssna på något så optimistiskt som Maria Strømmes sommarprat i P1. En ny skön värld med ofattbara tekniksprång är att vänta. I klass med den digitala utvecklingen vars effekter ingen kunde ana i dess barndom.

Maria Strømme är professor i nanoteknik vid Uppsala universitet. Nanoteknik handlar om de pyttepyttelilla små partiklar som finns i material från växtriket och i våra kroppar. Dessa partiklar kan skräddarsys för olika behov och användas för att som hon säger fixa det som är trasigt. För hela livet.

Maria Strømme. Foto: Mattias Ahlm

Maria Strømme. Foto: Mattias Ahlm

Tekniken kan i samspel med bioteknik användas för att kroppen ska kunna förnya sina celler och reparera skador själv till exempel trasiga hjärtan och muskler.

Att bota cancer genom att bränna upp tumörerna via nanoteknik är en annan möjlighet. Förlamningar kan komma att hävas det visar redan försök på möss. Läkemedlen kan komma att riktas just mot den sjukdom den ska bota och inte behöva påverka hela kroppen.

På energisidan kan tekniken användas för att göra ”skogar” av nanopartiklar så att solenergi kan effektiviseras och lagras på ett bättre sätt. Böjbara starka gröna batterier kan sättas in i våra tapeter och joggingkläderna kan lagra energi som kan användas när vi kommer hem från rundan.

Maria Strømme ser nanoteknikens möjligheter som en lösning på jordens starkt ökande medelålder. Om äldre människor kan förnya sina kroppar och hålla dem ungdomliga kommer samhällena att klara åldersboomen bättre. De gamla kan jobba mycket längre och försörja sig själv.

Var jobben ska finnas och hur arbetsmarknaden kommer att se ut kan jag försiktigt undra. Men också här kanske kvalitativa språng ger nya möjligheter?

Låter som en saga? Lyssna själva. Jag vill föra fram reservationen att jag inte fattat allt. Men jag fattar att vår generation knappast kommer att gynnas av detta. Nanotekniken befinner sig nu ungefär på samma nivå som hur långt digitaliseringen kommit på 60-talet.

Men gott så om den kan ge barn och barnbarn möjlighet att lämna ”stenåldern” . Visst är det hisnande, visst trodde vi att nu har vi nått så långt vi kunnat, och eoner från det vi lärt om stenåldern i historieböckerna?

Lyssna här.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren