Folk, Plåtat, Upplevt

Södra Gotland x 3

Körsbärsgården. Foto: Ingrid Lindgren

Körsbärsgården. Foto: Ingrid Lindgren

Körsbärsgårdens fönster i japansk tappning. Foto: Ingrid Lindgren

Varför inte åka till södra Gotland några sensommardagar – då har turistströmmarna klingat av och man kan obehindrat ta sig runt ön så länge man hinner och orkar.

Naturen står i sin fulla prakt och det är fortfarande öppet på de flesta ställen. Södra Gotland kryllar av konst och kultur, trädgårdscaféer, ambitiösa bykrogar och kravodlat. Alltså lantlig charm när den är som bäst!

Här är några tips som gäller åtminstone månaden ut:

Hokis strandfynd. Foto: Ingrid Lindgren

En liten del av Horios strandfynd. Foto: Ingrid Lindgren

Körsbärsgården. Låter inte så märkvärdigt, men när man väl kommer dit öppnar sig en värld som man lätt faller pladask inför. Marita och Ove Jonsson tog över anläggningen 2001 och har skapat något mycket större än den ursprungliga verksamheten. Ett gotländskt Louisiana har den till och med kallats.

Körsbärsgården. Foto: Ingrid Lindgren

Körsbärsgården. Foto: Ingrid Lindgren

Från början var Körsbärsgården en visningsträdgård skapad av Signe Enström på 40-talet. I dag finns där bland annat en kryddträdgård, en perennträdgård, ett rosarium och en grisgård för några hängbuksvin.

Hängboksvinet i Körsbärsgården. Foto: Vilhelm Lindgren

Hängbuksvinet. Foto: Vilhelm Lindgren

2010 invigdes konsthallen med storheter som Karin Mamma Andersson, Sivert Lindblom m fl. I sommar domineras den av en japansk performancekonstnär, Kuki Sadahoru Horio känd från MoMA, Museum of Modern Art i New York och Biennalen i Venedig. Utställningen heter Atarimae-no-koto – Det självklara. För att få ihop tillräckligt med material fick ett antal bybor i flera omgångar samla tusentals grenar, kvistar och annat som de hittade på stränderna i närheten.

Prästgården i Vamlingbo.

Prästgården i Vamlingbo.

Prästgården i Vamlingbo. Den som gillar fåglar och trädgård har här sitt drömställe. Det är konstnären Lars Jonsson som i den gamla prästgården skapat ett fint museum för sin konst. Ett ganska så nyöppnat café ligger i direkt anslutning och serverar några goda lunchrätter för den som är hungrig.

Janet Abrahamsson och Anders Hansson med förflutet på Ulriksdals slottsträdgård har ansvar för den vackra trädgården bakom huvudbyggnaden.

Frågan är bara vad som kommer att hända med museet. Lars Jonsson har nyligen sagt upp hyreskontraktet, det blir för dyrt säger han, och förhandlar nu i dagarna om att köpa fastigheten tillsammans med en nybildad vänförening.

Lilla Bjers gårdskrog.

Lilla Bjers gårdskrog. Foto: restaurangtoppen.se

Lilla Bjers gård. Från början var det en ekologisk trädgård med gårdsbutik. Sedan ett par år driver ägarparet Margareta och Göran Hoas även en restaurang, Lilla Bjers gårdskrog, som redan tagit sig in i den svenska matbibeln White guide. När man svänger in på gårdsplanen möts man av perfekta rader av sparrisodlingar.

Allt som serveras är kravodlat – och mycket gott. Butikens grönsaker är vackra bara att titta på. Vi köpte med oss några majskolvar hem, godare har vi nog aldrig ätit!

Öja kyrka, en av många vackra kyrkor på ön. Foto: Ingrid Lindgren

Öja kyrka, en av många vackra medeltidskyrkor på ön. Foto: Ingrid Lindgren

 

Hoburgsgubben ett måste för den som rör sig i trakterna... Foto: Ingrid Lindgren

Hoburgsgubben ett måste för den som rör sig i trakterna… Foto: Ingrid Lindgren

 

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren