Ätit & druckit

”Somewhere beyond the sea”

Lax och torsk med oliv- och tomatröra samt broccoli- och tomatsallad. Foto: Jurek Holzer

Lax och torsk med oliv- och tomatröra samt broccoli- och tomatsallad.
Foto: Jurek Holzer

”Somewhere beyond the sea, somewhere waiting for me, my lover stands on golden sands and watches the ships that go sailing”. Jag nynnar på en gammal hit med den oförglömlige Bobby Darin på vägen till mataffären. Där hittar jag två fina filéer i fiskdisken: en röd och en vit. Hemma i köket paras lax och torsk ihop i ett smakrikt foliepaket med en liten vass och mörk röra mellan skivorna.

Lax- och torskpaket med broccolisallad

Följande ingredienser räcker till två pensionärer:

ca 150 g torskryggfilé (en skiva)

ca 150 g laxfilé (en skiva)

4 – 5 svarta oliver

1 – 3 soltorkade tomater

1/2 citron (rivet skal och saft)

1 klyfta vitlök

2 nypor torkad oregano

1 tsk olivolja

1 1/2 msk rött vin

3 – 4 droppar tabasco

Sätt ugnen på 200°. Riv citronskal och pressa ut saften.

Lägg fiskfiléerna på ett fat och häll citronsaften över. Salta. Låt stå ca 20 minuter.

Mixa ihop oliver, soltorkade tomater, vitlök, oregano, citronskal, tabasco, vin och olja med en stavmixer.

Tag upp fiskskivorna och lägg dem på en bit ugnsfolie. Bred olivsmeten på laxskivan och lägg torskskivan ovanpå.

Gör sedan detta till ett foliepaket som du lägger på ett ugnsfast fat i ugnen i 20 minuter.

Det enda som fattas nu är en enkel sallad på kokta broccolibuketter, halverade körsbärstomater och salladslök med en dressing av olivolja och balsamvinäger.

Kan serveras med ris eller pasta och det går alldeles utmärkt att dricka chianti till.

Musik i köket: Bobby Darin – Beyond the sea

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren