Folk, Sagt, Upplevt

Sommar, sommar, sommar…

Zarah Larsson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Zarah Larsson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

De kommer över kullarna i Radiohusets park, sommarpratarna i P1. Till synes oberörda av medieuppbådet, som de snart ska möta öga mot öga, döljer de dåligt uttrycken av både skräck och stolthet inför dagens betydelse.

Förväntningarna på vilka som blir sommarpratare i radion kan möjligen inte mäta sig med presentationen av de årliga nobelpristagarna. Men statusstämningen går inte att ta miste på. Några av huvudpersonerna verkar närmast vettskrämda.

Lena Ohlin. Foto:Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Lena Olin. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Skådespelaren Lena Olin medverkade 2008 och i år inleder hon Sommar i P1 lördag den 20:e juni. Hon är söt i sommarkransen men erkänner utan att skämmas, att det här är det mest fruktansvärda hon kan tänka sig. Hon försökte till och med att dra sig ur men lyckades inte.

Bibi Rödöö, programchefen, snart kvalificerad att få göra sitt eget sommarprogram (tänk, vad hon skulle kunna avslöja…), vet hur en sommarpratare skall lockas att medverka. Där de lyckligt premierade sitter som lydiga skolbarn på bänkarna fungerar hon som rektorn med fast hand och stål i stämman.

Det är märkligt hur man som medieinbjuden fullständigt blockeras av åsynen av så många kända ansikten utan att kunna placera dem ens i minsta fack. Jo, Reinfeldt förstås. Hans kala hjässa blänker i den första soliga men stormiga sommardagen. Han vägrar bära krans.

Inte ens inför talarna i Almedalen har han synts mer spänd. Men glad, definitivt en gladare före detta politiker. Han har skrivit boken färdig, som jag förstod det – vilket måste ha varit författarrekord. Han skall prata om sitt förändrade liv och om sin bok. Han fyller 50 år i sommar, vilket ingen förstår, men även Reinfeldt vet att ta vara på reklamtillfället.

Just därför är det så välgörande att lyssna till debuterande artisten Zara Larsson. Hon är yngst bland årets medverkande, 17 år, men vilken lyskraft!

När många andra bredvid henne på bänkarna strålar av självklar egenkänsla, byggd på berömvärda livslånga handlingar och stora popularitet, skäms inte Zara för att berätta, att hon aldrig lyssnat på Sommar och inte hade en aning om hur stort det var att få medverka där, om inte mamma påminde henne varje dag. Bibi ber henne tolka den kända signaturmelodin till hennes mer uppdaterade sångstil och Zara sjunger så att det blir stående ovationer.

Hédi Fried. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Hédi Fried. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Lika starka hyllningsuttryck kommer den äldsta deltagarna till del, Hédi Fried, 90 år. Överlevaren från Auschwitz och Bergen-Belsen, en av de få kvarvarande, som oförtrutet fortsätter sitt berättande för unga svenskar om hur de och vi andra måste förhålla oss till världens ondska, får sorlet att stilla sig i Radiohusparken. ”Det värsta är att stå bredvid och bara bli iakttagare utan att handla.” Applåderna lyfter, med hjälp av vinden, tälttaket.

Plötsligt löser sällskapet upp sig och det blir huggsexa för journalister och fotografer. Tyngst går först, dvs Lejonhannarna på Expressen eller det mingelskickliga unga gardet på Svensk Damtidning.

Tom Alandh. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Tom Alandh. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

I kraft av egen ålder och erfarenhet har jag redan sett ut mitt första offer, journalisten och dokumentärfilmaren Tom Alandh. Hans berömmelse startade med filmen om Nacka Skoglund 1987, som han fick Stora Journalistpriset för.

Sedan 1971 har han arbetat vid Sveriges Television och fortsätter oförtrutet. Jag kan knappast berömma mig av att hinna göra en intresseväckande intervju. Fastnar i hans passionerade fotbollsintresse sedan uppväxten i Vällingby och känner mig ödmjuk, när han nämner min avlidne man Bo Johan Hultman, filmchef på TV innan han gick bort 1983.

Inte många av hans kollegor är fortfarande aktiva journalister och jag finner mig i ödet, att fler rycker i Tom Alandh och vill prata nästa dokumentärfilm med honom.

Ica-Stig känner jag lyckligtvis igen, när han blir ledig för samtal. Genant nog visste jag inte hans riktiga namn. Vem kan det: Hans Mosesson!

Hur roligt kan det vara för en seriös skådespelare och regissör att bli folkkär först som Icachefen med sin ombytliga personal! Han började tidigt med teater, engagerade sig i studentteatern i Lund och den politiska verkligheten, demonstrerade och bildade Nationalteatern. Senast hyllades han för sin medverkan i SVT:s dramaserie Jordskott. Rollen som Ica-Stig har han däremot inget emot:

-Det bor väl en Icahandlare i var och en av oss! Jag kände mig hemma i rollen från första stund, säger han och vrider sina händer med bugning till kunden på det där oefterhärmeliga sättet som bara är hans.

Så, vips, är också Hans Mosesson borta, intressantare som en av TV:s soffpratare och jag tränger mig vidare bland kändisarna.

Några står för en stund alldeles ensamma och ser uppriktigt litet vilsna och ledsna ut. Men det är bara en synvilla. Fotograferna rycker dem snart i rockärmen och jag blir glad. Det finns fler intressanta personer på den här gräsplätten än jag någonsin skådat.

Mona Malm. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Mona Malm. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Vem skulle till exempel inte vilja prata med skådespelaren Mona Malm, norske hjärnforskaren och nobelpristagaren Edvard Moser, dansaren och koreografen Alexander Ekman, han som gjorde Svansjön på vatten på Oslooperan, för att inte tala om Maria Strömme, professor i nanoteknik.

Tisdagen den 11 augusti, skriv upp datumet: då berättar hon om att vi just nu bara befinner oss i början av en teknikrevolution som kommer att ändra oss totalt och ge oss verktyg för att effektivt bota cancer.

Tyvärr hjälpte det inte Tage Danielsson som kom på programidén om ”lätt musik med prat med mening i”. Det var våren 1959. I sitt eget sista sommarprogram 1982 avslutade han:

-Hörde du sången som koltrasten kvad: gläds du åt sommarn blir sommaren glad. Hör vad han sjunger på grönskande gren: olycksprofeterna hugger i sten. Solrosen växer ur litet frö. Ajö.

Barbro Hultman,

Journalist och författare

Bibbi Rödöö. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Bibbi Rödöö. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Fotnot: Sommar sänds i P1 från midsommardagen 20 juni till söndag 16 augusti kl. 13.00-14.30. Repris vardagar kl 22, helger kl 22.05. Via mobilen och via Nätet kan man lyssna på alla program med musik fram till en månad efter att sista programmet har sänts. Skådespelaren, textförfattaren och regissören Ulla Skoog avslutar årets Sommar.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren