Sommaren är här, på riktigt, och med den suget efter den optimala fikastunden. Nu har dessutom Sveriges bästa kaféer, konditorier, kaffebarer och bagerier 2018 utsetts av restaurangguiden White Guide.

På Nyfikengrå vill vi gärna sprida budskapet vidare. Inte minst som årets Värt en Resa blev charmiga Familjen i Tärnaby, ett ställe vi själva besökte i höstas och föll pladask för!

Här är samtliga pristagare med guidens egna motiveringar:

Årets Bästa Café

PM BRÖD & SOVEL, Växjö.

För att ha skapat ett heltäckande utbud samtidigt som man bevarat fokus på varje enskild del av fikaupplevelsen – här vill vi sitta hela dagen och njuta av allt från högklassiga desserter och surdegsbröd till champagne!

Årets Konditori – i samarbete med Arla Foods

NILSSONS KONDITORI & BAGERI, Oskarshamn.

För att med en imponerande hantverksskicklighet och smaksäkerhet skapa ett generöst sortiment av såväl klassiska som moderna bakverk av högsta kvalitet. Det vänliga bemötandet är ett extra plus.

Årets Kaffebar

JOHAN & NYSTRÖM, NORRLANDSGATAN, Stockholm.

För att med ett outtröttligt driv och pedagogisk talang fortsätta att driva och utveckla kaffescenen – så till den grad att vi börjar ifrågasätta vad en kaffebar egentligen är. Med stor spets och varm kompetens erbjuds vi här det senaste i kaffe- och tebranschen. Hatten av.

Årets Stjärnskott

LEIJON STENUGNSBAGERI & KONDITORI, Uppsala.

För sin utmärkta kombination av gediget hantverk, exklusivitet och lekfullhet ha bidragit till att ytterligare lyfta en av Sveriges bästa fikastäder, inte minst genom att skapa den officiella bandybakelsen.

Årets Hållbara Café – i samarbete med KRAV

ANNAS HEMBAGERI, Mariefred.

För att med ”mormors-regeln” i bakhuvudet leverera urgoda bakverk som bakats med kompromisslöst och medvetet råvarufokus och ­kryddats med många nypor kärlek.

Årets Värt en Resa

FAMILJEN, Tärnaby.

För att ha skapat en oas för kvalitetsmedvetna fika- och fjällturister. Lokala mikrorosterier säkrar unikt kaffe och lokalt bakat tunnbröd och naggande goda små bakverk gör att vi gärna åker långt för ett besök här.

Årets Fikaställe

OLOF VIKTORS BAGERI OCH CAFÉ, Glemmingebro.

För att ha skapat en sann fikaoas som folk vallfärdar till i ur och skur oavsett säsong – och som lyckas behålla den genuina känslan och omsorgen om gästerna även när det är rusning till de välfyllda diskarna.

Årets Bageri

SÖDERBERG & SARA STENUGNSBAGERI, Ystad.

För att ständigt överraska med nya idéer, grepp och bakverk och för det målmedvetna och envisa arbetet med att förvandla lokalt, ekologiskt mjöl från små kvarnar till sensationellt bra bakverk och bröd.

Fotnot:
White Guide är Nordens ledande guidesystem. I Sverige har restaurangguiden getts ut sedan 2005. Varje år testas och bedöms runt 800 restauranger, varav 600 får en plats i guiden. Sedan 2013 publiceras också White Guide Café där Sveriges 250-300 bästa caféer presenteras och bedöms utifrån kaffe- och bakverksutbud.