Natur, Upplevt

Med helikopter över Pärlälvsdalen

Halvön i förgrunden Vuojatnjarka, långt bort i fjärran Gyllensvärds udde. Foto: Susanna Rosén.

I dag bjuder vi på ännu mer sommarläsning. Här ett reportage från Lappland sommaren 2012:

Idén uppstod i våras. Att hyra en helikopter som kunde ta oss över vårt fjällparadis – Pärlälvsdalen sex mil väster om Jokkmokk med den tre mil långa Karatssjön i mitten.

Familjen har två fasta punkter runt sjön.

Dels den så kallade Gyllensvärds udde där vår pappa började fiska tillsammans med några fiskebröder redan på 50-talet. Storasyster huserar sedan länge i det som från början var en primitiv militärbarack, och numera ett modernt fritidshus.

Dels Vuojatnjarka, på andra sidan sjön, dit man kan köra väg ända fram till det som i dag är lillasysters fjällhemman. Där odlar hon ohämmat rosor, sallad, jordgubbar och annat grönt trots att odlingsgränsen passerats med råge.

Hon har väckt stället ur en sedan länge slumrande törnrosasömn. När hon köpte det via en annons på Blocket 2007 var förfallet totalt, både inne och ute på den stora halvön, där människor i generationer bott och bedrivit jordbruk under tuffa villkor. I flera artiklar i Allt om fritidshus och Drömhem & Trädgård har hon berättat om sitt arbete.

Från början var marken statligt ägd, den delades ut till människor för att de skulle kunna försörja sig och bosätta sig permanent i den fjällnära miljön.

Numera är det mest sommarboende som håller liv i bebyggelsen längs sjön.

Dag Kihlblom har samlat historier om området i boken Pärlälvsdalen, dess liv och natur, från den tidigaste nybyggartiden i början av 1800-talet till idag. En av de tidiga upptäckarna var för övrigt Carl von Linné.

Nu skulle vi alltså upp i en helikopter och flyga ut över denna vackra del av den lappländska fjällvärlden, som omges av böljande lågfjäll. I fjärran kan man skönja Sareks vita fjälltoppar.

Mattias Gaimer framför helikoptern. Foto: Vilhelm Lindgren

Mattias Gaimer höll på att rulla ut helikoptern när vi anlände till flygplatsen strax hitom Kvikkjokk. En fin liten mörkblå sak med gula revärer på sidorna.

Mattias är till vardags helikopterförare vid försvaret i Linköping. Under några sommarveckor flyger han turister runt om i fjällvärden, ett helt ok sommarjobb kan man tycka.

Det var ungefär som en vanlig bilfärd. Först skulle helikoptern tankas. Så in i planet, säkerhetsbälten på och en kort instruktion om vad vi fick göra och inte göra.

Sedan drog Mattias igång motorn, och vi rörde oss sakta upp i luften. En timme hade vi på oss. Vi började över den västra delen av Karatssjön, passerade Lillselet där vi kunde se både hus och båtar, som en liten by trots att här är väglöst land.

Ju längre österut desto bredare blir sjön. Mitt på saktade Mattias farten, sjönk ner och cirklade över våra fasta punkter, Vuojatnjarka och Gyllensvärds udde.

Ännu längre österut sniffade vi över Luvosluspen, där en lång sandstrand såg inbjudande ut. Och innan vi vände utloppet ut ur sjön, den fem mil långa Pärlälven, som är en av få outbyggda älvar i Norrland. Vattenfall har gjort försök vid flera tillfällen, bland annat 1957. Men utbyggnaden kom av sig tre år senare. 1976 kom ett statligt betänkande om vattenkraftsutbyggnad. Det ledde så småningom till att Pärlälven även denna gång skonades. Huvudorsak vid bägge tillfällena: den sällsynta flodpärlmusslan som gett namn åt älven.

Vy västerut. Foto: Vilhelm Lindgren

Återvägen valde vi att ta söder om sjön, över de låglänta fjällen Jarre, Jervas och Farforita, 900 – 1000 meter höga. Överallt små vita snöfläckar, och en och annan sjö.

Vattnet snirklar sig som serpentinormar. Foto: Ingrid Lindgren

Strax före landning i Kvikkjokk en snabb flukt över Tarradalen, granne med Sareks och Padjelantas nationalparker.

Vi var mer än nöjda med vår helikoptertur. Nu har vi dokumenterat våra ställen, och sett hela härligheten från luften. Och på köpet besökt Kvikkjokk som även det blir en minnesvärd utflykt.

Fotnot:

Ett par helikopterföretag opererar från Kvikkjokk: Fiskflyg och Arctic Air, före detta Lapplandsflyg.

Vår entimmestur med Arctic Air kostade 1600 kr/person.

Snart startklar helikopter.

 

3 Kommentarer

  1. sven-eric bergström

    Otroligt häftig tur över Kvikkjokktrakten. Trevligt reportage!

  2. Tack Sven-Eric! Blir glad över ditt beröm!!

  3. Häftigt är väl det minsta man kan säga! Nu vet ni hur det ser ut ovanifrån och det är bra. Livet på marken, det konkreta, kanske mår bra av visioner ovanifrån?
    Kram från Nice! idag åker vi till Corse.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren