Ätit & druckit

Sommarviner att njuta av

Sommaren är den period på året då man är mest sugen på vin. Jag har plockat ihop några favoritviner för härliga sommardagar!

  • Vin till laxen – prova något nytt!
  • Mitt val till grillen – det beror på tillbehören.
  • Vad dricker jag till jordgubbarna?
  • Vin att bara njuta av.
  • Vin till laxen.

Det man oftast dricker till lax är en Riesling från Alsace eller Tyskland men varför inte prova ett vitt vin från Franken, Tyskland gjort på druvan Silvaner nämligen Juliusspital, Silvaner Kabinett trocken nr 6708, 119 kr. Torr och nyanserad, fruktig doft med inslag av päron, honungsmelon, kryddor och citrus.

Ett alternativ är ett österrikiskt vin gjort på druvan Grüner Veltliner från Domaene Gobelsburg nr 2775, 99 kr. Torr, kryddig smak med inslag av päron, persika, örter, honungsmelon, mineral och lime.

Mitt röda val till grillat – allt beror på tillbehören.

När du väljer vin till maten är det oftare tillbehören och tillagningen som styr än typen av kött. Till smakrika tillbehör och välkryddat från grillen är min stora favorit just nu  Côtes-du-Rhône Rouge 2010 nr 2011, 105 kr från kvalitetsproducenten E. Guigal. Druvorna är syrah 60 procent, grenache 30 procent och mourvèdre 10 procent. Det har allt som jag vill ha av ett bra grillvin: rikt, runt och generöst med välbalanserade tanniner och en angenäm eftersmak. Blir dessutom bättre och bättre ju längre kvällen går!

Om du önskar ett mer elegant vin som klarar starka smaker väljer jag 2011 Selverello Cortona Syrah nr 95241, 99 kr. En klockren följeslagare till sommarens grillmiddagar och fungerar både till ljust och mörkt kött.

Vad är en sommardag utan jordgubbar?

Till jordgubbarna är mitt givna val Nivole, Moscato d’Asti nr 7787, 75 kr för en halvflaska från Piemonte, Italien. Ett pärlande vin med en lätt parfymerad doft och smakar perfekt till jordgubbarna.

Alternativt ett välkylt glas av den Italienska likören Limocello gjord på solmogna citroner Limoncello di Capri nr 781,  190 kr (50cl). Limoncello är friskt och sött men inte sliskigt.

Vin att bara njuta av.

Bubblor är aldrig fel och ett vin som jag gärna dricker är Carrington Vintage Brut nr 774 och till det facila priset av endast 69 kr. Det är många, som vid provningar, har trott att det är en äkta Champagne.

Moulin Touchais 2001 nr 4196, 199kr är perfekt till en äppel- eller rabarberpaj.

Ha en riktigt skön sommar och glöm inte att njuta lagom … av vin!

 

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren