Ätit & druckit, Tyckt

Sparris, sparris, sparris

Foto: Jurek Holzer

Foto: Jurek Holzer

Nu växer sparrisen så det knakar nere i Skåne och det är snart dags att skörda. Bilden ovan tog jag i Danmark i maj förra året. Danskar får njuta av sina sparrisar något tidigare. Sparris mår bra av att få ligga i kallt vatten en stund innan man tillagar och äter den.

Vad gör man med sparris då? Är den riktigt färsk behöver den inte ens kokas. Att steka eller grilla sparris är för brutalt; det är lätt att förstöra den. En mycket bra metod är att ånga den.

Jag brukar droppa olivolja och balsamico på nykokt/ångad sparris och toppa med lite hyvlad parmesan och några flingor salt.

En annan favorit är sallad på färskpotatis, vårlök och sparris.

En sallad behöver dressing. Den blandar jag av:

1 tsk dijonsenap

1 msk vit balsamico

0,5 dl olivolja

några blad hackad färsk mynta

Dela nykokt sparris och potatis i mindre bitar, strimla löken. Häll på dressing medan grönsakerna är varma. Salladen bör ätas ljummen.

Dressingen går förstås mycket väl att använda även på sparris allena.

Kommentarsfältet är stängt

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren