Regel nummer ett: sparris mår bra av att få ligga i kallt vatten en stund innan man tillagar och äter den.

Regel nummer två: skall ni förvara sparris någon dag eller två innan ni äter upp den är det bäst att ställa in den i kylen i ett glas vatten.

Vad gör man med sparris annars? Är den riktigt färsk behöver den inte ens kokas. Att steka eller grilla sparris är för brutalt; det är lätt att förstöra den. En mycket bra metod är att ånga den.

Jag brukar droppa olivolja och balsamico på nykokt/ångad sparris och toppa med lite hyvlad parmesan och några flingor salt.

En annan favorit är sallad på färskpotatis, vårlök och sparris.

En sallad behöver dressing. Den blandar jag av:

1 tsk dijonsenap

1 msk vit balsamico

0,5 dl olivolja

några blad hackad färsk mynta

Dela nykokt sparris och potatis i mindre bitar, strimla löken. Häll på dressing medan grönsakerna är varma. Salladen bör ätas ljummen.

Dressingen går förstås mycket väl att använda även på sparris allena.

Musik i köket: Nick Cave and the Bad Seeds – Nature Boy.