Krönikor, Tyckt

Spelarna, pamparna, murvlarna – många hoppas på VM-slutspel

Landslaget har tränat inför publik i dagarna två. Foto: © Bildbyrån

Spelarna har tränat inför publik i dagarna två. Foto: © Bildbyrån

Avgörande VM-kvalmatcher i fotboll är bland det allra bästa som toppidrotten kan erbjuda. I varje fall när först Österrike (fredag) och sedan Tyskland (tisdag) står på programmet för Erik Hamréns och Zlatan Ibrahimovics landslag.

Det är många som hoppas att Sverige tar sig till nästa års VM-slutspel i fotbollens drömland Brasilien.

SPELARNA längtar förstås till det äventyr som väntar och skulle också få in lite fler slantar på kontona, men framför allt mer prestigepoäng i den fortsatta karriären.

FÖRBUNDSPAMPARNA ser prestigen, men kanske framför de ekonomiska fördelarna. Ett stort antal miljoner kronor blir resultat av ett VM-deltagande, bra att ha i ett förbund som, enligt DN (8/10), har en stor inre kanslikris. Mycket pengar ökar utrymmet för att sparka misshagligt folk.

SUPPORTRARNA hoppas på möjligheten att iförda landslagströjor få följa sin favoriter på plats i drömlandet. Resorna blir dyra, men det kan bli svenskt rekord i turism i Brasilien.

TV-BOLAGEN (TV4 och SVT) sänder förstås under alla omständigheter, men vet att tittandet ökar kraftigt om Sverige är med.

MURVLARNA håller också på Sverige, även om spelarna inte alltid tror det. Om Sverige går till VM lättar även dagens rekordsnåla tidningsdirektörer lite på plånboken, då blir det fler utsända. Annars får nog många fotbollsreportrar stanna hemma och skriva sina referat och intervjuer direkt från TV-skärmen. Torftigt, men billigt.

Nationell sorgekatastrof

VM i fotboll är alltid en juvel, men ett VM i Brasilien är något speciellt. Världens främsta fotbollsnation har stått för arrangemanget vid endast ett tillfälle, 1950 . Då avslutades det som länge såg ut att bli en stor succé i något som mest liknade en nationell sorgekatastrof när den lilla grannen Uruguay sensationellt vann den sista matchen och blev världsmästare.

Det skulle dröja åtta år innan den första VM-titeln säkrades i Stockholm 1958.

Den segern har gett Sverige en speciell plats i Brasiliens VM-historia. Inte minst hyllades Råsunda som en kultplats och sorgen var antagligen större i brasilianska fotbollskretsar än i svenskar när den slitna anläggningen revs. Svenskar har ju dessvärre svårare för att vårda sin historia.

Det kan bli kul att vara svensk under VM i Brasilien, under förutsättning att laget håller hygglig klass men samtidigt inte ställer till problem för värdnationen.

Brons för Sverige

Sverige har goda minnen från VM 1950. Det blev ju brons till slut. Det var här Lennart ”Nacka” Skoglund slog igenom och stormålvakten Kalle Svensson fick sitt härliga smeknamn ”Rio-Kalle”.

Han fick det för en serie fantastiska räddningar mot titelhållande Italien och fick massor med lovord av den internationella pressen.

Matchen gick visserligen i Sao Paolo, men namnet ”Rio-Kalle” fungerade mycket bättre för rubriksättarna. I Rio släppte Kalle senare in sju mål –mot just Brasilien!

Känner Uppdrag Granskning till detta?

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren