Ätit & druckit, Livsstil

Spetsad fisk florentine

Rödspätta. Foto: sjomatsframjandet.se.

En  fiskrätt som är lätt att tillaga, äta och smälta. Dessutom innehåller den massor av vitaminer och smala godsaker i harmoni, spetsad med de bästa mejeriprodukter.

Fisk florentine

6-8 personer

200 grader i ugn cirka 30 minuter.

1,5 kg till exempel spättafilé.

750 -1000 gram frusen bladspenat.

1,5-2 dl enkelt vitt vin (jag brukar ha skvättar i frysen).

3 dl vispgrädde (eventuellt mer) eller 2 dl vispgrädde och 1 dl  crème fraiche. Eventuellt lite sodavatten, för fluffighet i sås.

1 fiskbuljongtärning

1,5 msk vetemjöl

En stor klick smör

Peppar och salt, gärna örtsalt

2 dl ev mer riven smakrik ost.

Foto: top5ofanything.com.

Foto: top5ofanything.com.

Lägg den halvtinade spenaten i botten på en smörsmord form, relativt stor.

Tina fisken i annan bytta eller om har färsk, lägg skruvade filéer i rad ovanpå, tätt tätt.

Salta och peppra.

Gör en bechamelsås:

Smält stor smörklick i kastrull och lägg i en fiskbuljongtärning, och mosa den i det smälta smöret.

Vrid om några varv på pepparkvarnen och låt kryddorna ”blomma” en stund i det lätt puttrande smöret.

Pudra över mjölet rör om.

Späd med ömsom vitt vin ömsom grädden, medan det långsamt kokar upp.

Tillsätt lite av ”spenatvattnet”, som tinat.

Häll bort överflödigt vatten i formen av det som tinat. Häll bechamelsåsen, som ska blivit krämig, över spenatfisken. Den ska täckas av såsen.

Fördela den hemrivna osten över såsen och sätt in formen i varma ugnen.

Servera ris eller kokt eller pressad potatis till, samt som alltid en frisk spröd grönsallad med lätt vinegrättsås till.

Titta då och då i ugnen, så att osttäcket inte blir för brunt/mörkt. Täck då med folie.

Sedan bara – från ugn till bord till tallrik och mun.

Vitt eller rött vin fungerar bra till, liksom bubbelvatten i alla lägen.

Vid pennan i köket

Viveca

PS
Om det blir rester FRYS DIREKT, även ljummen, så att nitrat inte omvandlas till nitrit i spenaten.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren