Folk, Livsstil

Staffan Heimerson har fyllt 80 och gått ner till 110 procent…

Staffan Heimerson. Foto: Lennart Guldbrandsson/sv.wikipedia.org.

I dagarna har frilansjournalisten Staffan Heimerson blivit en rubrikernas man efter att ha skrivit en krönika som publicerades i Aftonbladet om den pågående metoo-rörelsen och som väckt hård kritik. Vem är denne Staffan Heimerson? Nyfikengrå återpublicerar i dag en intervju av Janne Andersson från februari 2016:

Hej Staffan Heimerson, legendarisk reporter, kvällstidningsjournalist på Aftonbladet, utrikeskorrespondent för Sveriges Radio, utsedd till Årets journalist, vinnare av Stora Journalistpriset och författare till ett 30-tal böcker, vad gör du nuförtiden?

-Jobbar. Men jag har gått ner till 110 procent. Jag har min stora kolumn i Aftonbladet sedan 46 år, Den vårdar jag. Jag ansvarar för matsidorna i tidningen Res. Jag skriver Medelhavskåserier i Senioren. Jag recenserar Sydfrankrikes krogar i Rivieranytt. Jag medarbetar i Cirkulära Notiser. Jag satsar på stora utrikes reportage i Allas, Vi och Café. Jag är lunchintervjuare i Fokus.

Du är över 80 och fortfarande i högsta grad verksam, är det lika kul fortfarande?

-Nej. Tidningarna är fattigare och fegare. Flera av redaktörerna ängsligare för kontroverser. Eftersom de inga pengar har är de snålare.

Vilka är de stora ödesfrågorna nu som du ser det?

-Europa går åt helvete.

Du skrev ett prisbelönt reportage från Syrien och Aleppo för några år sen, nu har äntligen fredssamtal kommit igång. Tror du på fred och stabilitet där nu?

-Absolut inte. Putin räddar en dryg tredjedel till tyrannen Assad och Ryssland får därigenom ett nytt Krim i Levanten. IS fortsätter att växa.

Du har också skrivit en omtalad kolumn om hur flyktingdebatten går i Sverige, skrämmer den dej?

-Ja, jag skäms över vår svenska självcentrering och egoism.

Vilka är de viktigaste artiklarna och radiopratorna du gjort under alla dessa år, du började ju som journalist redan i gymnasiet?

-Jag har inte gjort något viktigt. Jag har bara rapporterat och haft kul. Men det är klart att jag är stolt över att jag från det mordiska och sönderfallande Jugoslavien lyckades förklara, att alla inte vara lika goda kålsupare.

Finns det något du ångrar?

-Massor.

Montauroux.

Montauroux.

Du bor i Provence i Frankrike sen många år, du har inga planer på att flytta hem till Sverige?

-Inga planer. Jag har det bra. Här finns väder, vyer och vin. Men man ska aldrig säga aldrig.

Hur tror du medias framtid ser ut? Kommer allt att finnas på sociala medier och kommer all analyserande och seriös journalistik göras av public service?

-Flera tidningar kan rädda sin framtid om de höjer kvaliteten. Det räcker inte att skriva om Persbrandt. De sociala medierna blir allt mera asociala och den begåvade delen av allmänheten kommer att trötts på att twittra och facebooka

Borde vi förresten inte ha mer flexibel pensionsålder i Sverige än nu?

-Vi lever 20 år längre än för 30 år sedan men går i pension två år tidigare. Röj undan hindren för dem som vill jobba längre. Dock: Vi är inte så många.

Du har fem barn och åtta barnbarn, skulle du rekommendera någon att bli journalist?

-Klart att de ska bli om de verkligen vill och förstår att det näst spioneri är det mest romantiska jobbet av alla.

Hur länge tänker du själv hålla på?

-Så länge som möjligt. Men jag har inte illusionen att jag är odödlig. Jag vet att bakom ryggen lurar hjärtinfarkt, stroke eller en vidrig cancer.

Hur många länder har du besökt, vilka krig har du bevakat, på vilka orter har du bott?

-Jag brukar säga att jag varit i alla länder utom Turkmenistan och Guayana. Men det finns säkert några till. Jag hugger till med att jag varit i 187 länder. Jag har ”gjort” 34 krig. Det första på gränsen mellan Marocko och Algeriet 1961, det senaste i Syrien. I raden finns Cypern, Nicaragua, Oman, Guatemala, Rhodesia,  Bosnien, Angola och jag vet inte vad. Ibland har det varit farligt, ibland inte.

Vad önskar du mest av allt just nu?

-Att någon tidning har förstånd på att skicka mig till returmatchen i världsmästerskapet i tungviktsboxning mellan Tyson Fury och Wladimir Klitschko.

Fakta:

Namn: Staffan Heimerson

Ålder: 80 år.

Familj: hustru Marianne och två katter samt på avstånd fem barn och åtta barnbarn

Bor: i Villa Dallas i Montauroux på bondvischan i Provence.

Hobby: Opera, cirkus.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren