Folk, Tipsat, Tyckt

– Starta en hjälptelefon för pensionärernas rätt i samhället

MaritaMaritta Selin kom på en idé när hon satt i en direktsändning i radio häromsistens. Hon var där som representant för FP och en av de mer kunniga på äldrefrågor där hon bor, i Sundsvall och Västernorrland. Hon har varit pensionär i 13 år engagerat sig i äldrefrågor framför allt inom SPF Seniorerna och nu i Folkpartiet lokalt.

Idén? Jo, den går ut på att starta en hjälptelefon för gamla som inte vet vart de ska ta vägen när de stångas mot myndigheter och känner att de inte kommer längre.

Verksamheten tycker hon kan kallas Pensionärernas rätt i samhället, Pris.  Finns det Bris, Barnens rätt i samhället, borde vi kunna få något motsvarande för oss gamla, resonerar hon. Som kan lotsa vidare, är lätt att nå och vet vem som ansvarar för vad och kan gå vidare med sina problem.

Varför Pris?

PRIS, tänkte på Bris som dom flesta vet vad det är, Pensionärernas Rätt I Samhället. Lätt att komma ihåg.

Hur kom du på namnet?

Jag satt i direktsändning i radion samma dag som rättegången mot en 83-årig man startade.  Då hade jag ”lotsar – coacher” i huvudet, och så bara dök det här namnet upp.

Finns det förebilder, vilka i så fall?

Inte vad jag vet, har aldrig hört talas om det. För många år sedan kan man säga att distriktssköterskorna hade den rollen, de larmade när det inte fungerade hos någon.

Vad är det som Pris kan göra som inte samhället klarar av?

De som är födda på -20 -30 och -40-talet vänder sig inte till det sociala för att få hjälp, det är alldeles för skämmigt. Jag har testat frågan på ett antal personer och de håller med.

Vad skulle den här verksamheten kunna hjälpa till med? Och hur tänker du att ska den fungera?

Jag kan ta ett exempel. En mycket tragisk händelse ägde rum här i Sundsvall för ett par månader sedan. En 83-årig man högg ihjäl sin dementa fru och försökte ta sitt liv, men han överlevde. Anledningen var att han inte orkade längre. Han ville att de skulle sälja villan, men det ville inte frun.

Där tror jag att om mannen kunnat ringa till någon, som inte var en myndighetsperson, och fått hjälp med att lösa sin svåra situation hade det fruktansvärda inte behövt hända. Som att någon annan kunnat hjälpa till med kommunkontakterna och sjuksköterska/läkare.

Hur mycket pengar behövs, och varifrån ska de komma?

Bra fråga, redaktörn!

Det är ett önsketänkande att kommunen står för ett rum med telefon. Men kanske inte omöjligt att det skulle fungera med frivilliga. Förhoppningsvis finns det pengar att söka.

Lycka till!

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren