Folk, Tyckt

Stefan Lindeberg: -Stockholm först med ett kanonkoncept för OS

Stefan Lindeberg. Foto: Frankie Fouganthin/commons.wikipedia.org

Stefan Lindeberg. Foto: Frankie Fouganthin/commons.wikipedia.org

För någon vecka sedan meddelade ordföranden i Sveriges olympiska kommitté (SOK), Stefan Lindeberg, 66, att han nu i vår lämnar den post han fick efter en omröstning 2000.

Under denna tid har han och hans kamrater i SOK ansvarat för trupper till åtta olympiska spel och den sammanlagda medaljskörden har blivit 23 guld, 27 silver och 28 brons.

Nyfiken Grå har ställt några frågor till Stefan Lindeberg. Framför allt vill han att Sverige och Stockholm skall tilldelas vinter-OS 2026. Det skulle vara enormt betydelsefullt för den svenska idrotten.

FRÅGA: Ligger det någon stridighet inom SOK bakom din avgång?

SVAR: Absolut inte. Det är rätt tid. Ett svenskt OS är det viktigaste vi har. Vi behöver den hävstången för att vitalisera hela idrotten! Jag har dragit ett lass hit fram och nu ligger bollen hos stan(Stockholm) för beslut om utredning. Blir det nej ska jag bytas ut och blir det ja ska en ny ledning in för att kunna hålla i taktpinnen från utredning in i kampanj och till värdskapet.

FRÅGA: På vilket sätt har SOK utvecklas under dina 16 år?

Vi har nått mer än 75 000 unga

SVAR: Talangprogrammet! Ökningen av sponsorsintäkterna till 100 mkr så att fler killar och tjejer får chans. Drömprojektet med Olympic Days som nått mer än 75 000 unga, 25 föräldrar och 1500 föreningar. Samt nu Heroes of Tomorrow, där vi rullar i förorterna på jakt efter talangreserven.

FRÅGA: Vad har varit roligast?

SVAR: Att vi haft ett sånt tryck i laget på Stadion (SOK har sitt kansli i Sofia-tornet i Stockholms olympiastadion). Så mycket energi. så mycket lust att stötta unga, ständigt på jakt efter utveckling. Att vi orkat hela tiden, vågat pröva nya vägar.

FRÅGA: Vad har varit tyngst?

SVAR: När vi tvingats in i idrottspolitikens sandlåda. När andra trott att det är organisationsutredningar som ska lösa problemen. När några trott att större blir bättre i stället för trögare, försiktigare och långsammare.

FRÅGA: Länge rådde oenighet mellan SOK och RF när det gällde elitidrottsstödet. Är gammalt groll glömt?

SVAR: Vi fastnade i det interna käbblet för länge. Regeringen gav vårt statsbidrag till RF till talanger och några år senare var de borta. Vi borde snabbare ha insett vad som var på väg. Nu tappade vi ett par år. Men det tvingade oss att inse att lösningen inte ligger i bidrag utan i affärsmässiga samarbeten. Efter det ökade vi sponsorsintäkterna med 250 procent till 100 miljoner kronor.

FRÅGA: Vad är det viktigaste SOK uppnått efter millennieskiftet?

SVAR: Att idrotten haft en spjutspetsorganisation, som drivit på utvecklingen, ”i all ödmjukhet”.

FRÅGA: Vad är den viktigaste uppgiften i framtiden?

SVAR: Ett svenskt OS! Vi behöver den hävstången, det stora gemensamma projektet att samla ihop en generation av unga mot ett gemensamt mål. Och att använda det för att våga pröva nya sätt att anordna idrott, släppa fram de ungas kreativitet.

FRÅGA: Beror framgång i idrott bara på riklig tillgång till pengar? Hur många miljoner till behöver svensk toppidrott?

SVAR: Det finns ett trist samband mellan pengar och medaljer.  Var tredje aktiv som passerar vårt talangprogram tar medalj i VM eller OS inom 4-5 år. Det är en tredjedel oavsett om har få eller har råd att ha många i programmet, enkelt.

”Helt galet att vi lyckas så bra”

Vi har i dag inga statsbidrag för talangutveckling. Allt går på sponsorspengar. Vi är bland de bästa i världen bland NOC:s (Nationella olympiska kommittéer) på att jaga fram sponsorpengar. Men vad ”hjälper det” när andra får miljardbelopp per år för att förbereda kommande OS-trupper.

Ingen i Sverige fattar under vilka förhållanden vi försöker konkurrera. Det är helt galet att vi lyckas så bra. Och helt galet att politiken inte förstår signalvärdet att ge våra talanger chansen!

FRÅGA: Vilka är våra största medaljchanser i Rio i sommar? Åker du dit?

SVAR: Kommenterar jag aldrig. Felfokus! Tror inte jag åker dit.

FRÅGA: Längdskidåkning har varit en pålitlig medaljleverantör. Hur ser du på årets tämligen misslyckade säsong? Kan Kalla och kompani komma tillbaka?

SVAR: Absolut. En normal reaktion. Det kan komma efter misslyckanden och efter framgång, Går det bra kan man lätt hamna i ett läge ”det här kan vi” och så är man efter igen.

Det är också så att om du systematiskt ökar din träningsdos så kan du stagnera och det kan ta år innan det släpper igen. Kolla Björgen runt Turin-OS(2006). Det är då omgivningen måste visa tilltro och uthållighet. Inte svenska journalisters och svenskars i gemen bästa gren.

FRÅGA: Hur ska SOK kunna vända svenska folkets avoghet mot tanken på att Sverige skall arrangera OS? Hur realistiskt är Stockholmsalternativet 2026?

SVAR: Stockholm har ett kanonbud på gång. IOK (Internationella olympiska kommittén) har gjort stora förbättringar, men fortfarande behövs det OS-koncept, som bygger på de nya reglerna hela vägen.

Det kommer att vara Stockholm som först gör det. Vi ska sätta exemplet en gång till som 1912! Det viktigaste för folk är kanske ändå att IOK ger ett bidrag på 7, 5 miljarder kronor. Det fanns inte senast vi sökte. Det vänder hela projektet!

”Ekonomin är urstark i dag”

Fortfarande tror en del att vi ska använda ”befintliga arenor” för att spara pengar oavsett om det är hoppbackar i Falun eller bobbanor i Lillehammet. Men då får vi inte spelen.

Det handlar inte om att göra ett lågpris-OS. Det behövs inte, ekonomin är urstark i dag.

Vi borde kunna gå ur ett OS med en efterbruksfond på ett par miljarder kronor. Det skulle ge oss en riskfond för fler stora event, utan att springa till regeringen hela tiden.

Också ett exempel på gammalt tänkande: Fortfarande pågår seminarierna och springet i regeringskorridorerna.

Se den nya kartan. Kört hårt. Ta initiativet, Men idrotten sitter för fast i att en ny tid ska mötas med gamla lösningar. Vi behöver ett OS som ruskas om!

FRÅGA: IOK har renats och förbättrats på senare år under Rogge och Bach. Vad kan göras för att förbättra anseendet?

”En hävstång för all idrott i tio år från i dag!”

SVAR: Ett OS i Stockholm skulle kunna sätta exempel! IOK kommer att ställa krav på extern revision för att de internationella förbunden får del av TV-pengarna efter OS. Och de kommer att kräva att förbunden följer IOK:s kod för Good Governance för att förbunden ska få vara kvar på OS-programmet.

FRÅGA: Om du fick tre önskningar för svensks idrotts del, vilka skulle det bli?

SVAR: OS, OS, OS – rätt använt en hävstång för all idrott i 10 år från i dag!

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren