Folk, Sport

Sune Sylvén: En kick för oss gamla fotbollsnostalgiker

Janne Andersson. Foto: Anders Henrikson/sv.wikipedia.org.

Fotbollens senaste förbundskapten Janne Andersson har tagit ut sin första landslagstrupp, vilken knappast innehöll några sensationer. Vilket inte heller var väntat.

Det svenska spelarmaterialet är tämligen genomtröskat och har också visat sig vara tämligen tunt. Ingen förbundskapten kan trolla, så Janne får ta lagen som de kommer.

Däremot blev den första officiella presskonferensen en kick för oss nostalgiker, som kanske lite väl gärna drömmer oss tillbaka till den som flytt.

En fläkt av det gamla UK

Den ovanligt humoristiske nye förbundskaptenen betonade vikten av samarbete. Bilden på honom tillsammans med den assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren och den gamle numera som briljant ansedde förbundskaptenen Lars Lagerbäck gav en en fläkt av det gamla UK.

UK? undrar de som är yngre än 60.

UK var den mäktiga uttagningskommitté (ibland uttolkat Utskällda Kommittén) som styrde det svenska landslagsfotbollen fram till hösten 1961.

Bråk om och inom UK var vanliga och underbara för tidningarnas rubriksättare.

Oenighet var förmodligen som störst när de legendariska Eric Persson, Malmö och Carl Elis ”Nalle” Halldén, Norrköping var de ledande gestalterna.

Deras klubbar dominerade i åratal svensk fotboll och denna tvekamp utmynnade i något som liknade hat. Likväl måste de samarbeta. Det gick inte alltid så bra.

1962 var det dags för en enväldig förbundskapten, Lennart Nyman. Då hade Sverige som tog VM-silver 1958 slagits ut i kvalet till VM i Chile.

1958 var slutpunkten för en mycket fin svensk fotbollsperiod, 10 år med fyra medaljplaceringar i mästerskap:

OS-guld 1948, VM-brons 1950, OS-brons 1952 och VM-silver 1958.

Större meriter har svensk fotboll aldrig uppnått. Om detta var trots eller tack UK kan nog inte ens idrottsforskarna avgöra.

Den nye förbundskaptenen Nyman lyckades heller inte och det gick lite si och så för de flesta av hans efterträdare fram till Tommy Svensson 1994 och bronset i USA.

Ett gott framtidstecken

Konkurrensen har givetvis ökat, men om länder som Danmark och Grekland lyckats vinna EM borde det målet inte vara orimligt för Sverige. VM är betydligt svårare.

Så låt oss tolka Janne Anderssons nygamla grepp med en kommittéliknande organisation som ett gott framtidstecken.

En repris på det gamla ofta utskällda UK är det naturligtvis inte fråga om, men alla knep kan behövas i en tid när manliga svenska fotbollsstjärnor med internationell ryktbarhet är lika sällsynta som mot astma odopade norska skidåkare.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren