Folk, Tittat, Tyckt

Sune Sylvén: – Kan juniorer bli bragdmedaljörer? Svar ja

Patrik Carlgren. Foto: commons.wikipedia.org

Patrik Carlgren. Foto: commons.wikipedia.org

I en avgörande straffläggning i fotboll har målvakten den mest utsatta positionen. De flesta straffar går ju i mål och det kan vara deprimerande att ideligen plocka ut bollar ur nätet.

Samtidigt ger situationen målvakten en fantastisk möjlighet. Han arbetar mot oddsen och en räddning kan svänga allt. Som när Thomas Ravelli gjorde sin klassiska räddning mot Rumänien i VM 1994. Som när Patrik Carlgren sent på tisdagskvällen fixade den sista straffen mot Portugal.

Ögonblicket när en målvakt vet att han avgjort matchen måste vara starkt berusande, ingenting kan nu ändra resultatet och det gäller egentligen bara att överleva de framrusande galna lagkamraternas vilda omfamningar. Motståndarnas hängande huvuden understryker också att allt är över. Lycka!

Ur en synvinkel var Patrik Carlgrens insats större än Ravellis: Dennes räddning säkrade en semifinalplats, Carlgrens gav en unik slutseger efter 120 minuters frenetisk kamp mot länge till synes överlägsna portugiser, som blev märkbart möra i slutskedet.

Genast började debatten

Det segrande laget består nämligen inte bara av fantastiska kämpar, där finns också en imponerande skicklighet, om än inte lika ytligt elegant som hos portugiserna. I själva verket fick vi uppleva en svensk internationell fotbollsmatch när spelet fungerar som bäst: Stark sammanhållning under press, med öppet sinne för motdrag.

Och genast började debatten, som till och med den stora Zlatan Ibrahimivic lade sig i. Han tyckte att Bragdguldet måste tilldelas de tappra U 21:arna.

Men är verkligen Patrik Carlgren, Oscar Lewicki, Oscar Hiljemark, Joseph Baffo. Alexander Milosevic, John Guidetti och alla andra kvalificerade för det finaste av svenska idrottspris, Bragdguldet? Det är dock en bit mellan U21 och A. Kan juniorer bli bragdmedaljörer?

Svar ja. Stellan Bengtsson, Jane Cederquist, Björn Borg och Ulrika Knape är fina exempel på unga framgångsrika idrottare.

Motståndet av toppklass

Dessa befann sig dock trots sina unga år på sina idrotters yppersta nivåer, dagens hjältar har förhoppningsvis sin bästa tid framför sig.

Men kanske kommer Prag-kvällen juni 2015 att förbli deras största stund. Att de gjort en stor bragd i flera etapper råder det ingen tvekan om. Det är inte fråga om några späda ynglingar utan om många tämligen etablerade spelare.

Motståndet var av absolut toppklass och svenskarna var i förväg rankade som turneringens sannolikt svagaste lag. Vändningen med 10 man mot Italien var grundläggande, men i botten låg också ett antal fantastiska insatser i svåra och vanskliga lägen under hela kvalet.

Räcker det till Bragdguldet?

Vilka kan tänkas konkurrera? Simmarfenomenet Sarah Sjöström lär fortsätta plocka VM-guld. En skrällinsats av Andreas Almgren på 800 m i friidrotts-VM skulle värderas mycket högt. En majorseger för golfens Henrik Stensson likaså.

Skid-VM i Falun gick mycket bra för svensk del, men det skulle förvåna om bragdjuryn än en gång väljer en längdåkare.

Så lagkapten Hiljemark och hans kamrater ligger definitivt bra till.

Kommentarsfältet är stängt

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren