Krönika, Sport

Sune Sylvén: – Medelmåttans triumf

Foto: fifa.com.

De flesta idrottsvänner anser nog att fotbollslandslaget gjort en stor bragd som tagit sig till VM-slutspelet i Ryssland nästa år. Platsen i VM säkrades genom en heroisk 0-0-match mot Italien i Milano. Hemmalaget hade bollen nästa hela matchen, men svenskarna täppte till alla luckor.

Det var en fantastisk blågul kväll, men är det verkligen dags att ännu en gång dela ut Bragdguldet till ett svenskt fotbollslandslag?

Senast skedde det 1994 efter VM-bronset i USA. 1958 års silverlag var inte ens med i debatten, eftersom statuterna på den tiden inte tillät att lag belönades.

Ytterligare ett fotbollslag har tilldelats bragdmedaljen nämligen Malmö FF för finalplatsen i den finaste av fotbollscuper.

SvD-guldet har dessutom gått till ishockeylandslaget 1987, till bordtennislandslaget 1989, till handbollslandslaget 1998 och till manliga och kvinnliga stafettlag på skidor i 2010 och 2014.

Troligen inget bragdguld

Jag tror innerst inne inte att Milano-kämparna kommer att få bragdguldet när juryn träffas i början av december. Sarah Sjöströms enastående sommarinsatser kan knappast slås ut.

Sarah Sjöström. Foto: sok.se.

I ett avseende är dock den svenska kvalinsatsen inför VM 2018 speciell. Sällan eller aldrig har själva laginsatsen betonats mer. Sällan har en så anonym samling enligt många medelmåttiga spelare lyckats så bra som Andreas Grankvist och de övriga.

De lag som fått Bragdguldet har alla innehållit större eller mindre stjärnor som burit fram laget. Tre Kronors Håkan Loob och Pekka Lindmark, Malmö FF:s Jan Möller och Staffan Tapper, bordtennisens JO Waldner och Mikael Appelgren, fotbollslandslagets Thomas Ravelli och Tomas Brolin, handbollslandslagets Magnus Wislander och Stefan Löfgren, stafettlagens Marcus Hellner och Charlotte Kalla.

Alla för en

I förbundskapten Janne Anderssons märkliga skapelse har verkligen den slitna frasen ”alla för en” förverkligats. Alla har tagit ett ansvar, alla har gett allt, alla har i match efter match nått upp till eller överträffat sin kapacitet.

Spelare som under den ordrike Erik Hamréns styre knappt kunde slå en passning rätt, förvånade nu gång på gång med att visa en skicklighet som emellanåt tangerade det briljanta.

Janne Andersson är ingen magiker, men har sannerligen förstått hur man kan få ett lag att fungera. Allt kan inte förklaras av den hämmande effekt som den speltekniskt överlägsne Zlatan Ibrahimovic hade.

Utan sin tidigare dirigent på planen började spelarna inse att de måste ta sitt ansvar, inte vänta på att ett geni gjorde jobbet för dem. Här förelåg uppenbarligen ett ledningsfel tidigare.

Janne Andersson och hans spelare har gjort en idrottshistorisk insats. Inte främst för VM-slutspelsplatsen och för de många miljoner som Svenska Fotbollsförbundet  nu får in på kontot, utan därför att man på ett fantastiskt sätt understrukit kollektivets betydelse i en tid när stjärnrollerna nära nog fått oss att glömma saken.

Släpp in årets lag

Därför är det olyckligt, till och med smått skandalöst, att detta enastående lag inte kommer att kunna belönas vid Idrottsgalan i januari. Det är cirka två månader kvar till den stora idrottsfesten men de ansvariga agerar med en märklig byråkratisk stelbenthet.

Dags att tänka om. Släpp in årets lag på galan!

  1. Josef Bakszt

    Hej,
    det skulle ha räckt stolpe in istället för stolpe ut för Italien i Solna och hela detta resonemanget inte existerat.
    Hälsningar
    Josef Bakszt

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren