Sport

Sune Sylvén minns Wimbledon 1976: -Björn Borgs betydelse var enorm

Björn Borg i Rotterdam1979. Foto: Anefo/Croes, R.C/en.wikipedia.org.

Det var nästan outhärdligt hett i London för nästan exakt 40 år sedan. Solen stekte britter och utlänningar från morron till kväll och i Wimbledon gick Björn Borg mot sin förste seger i turneringens herrsingel. Det var en uppgift som tidigare ansetts fullständigt ouppnåelig för svenskar, som ju främst var bra på grus.

Björn var redan en erkänd storspelare, efter två segrar i franska mästerskapen åren innan, men skepsisen var fortfarande stor beträffande hans kapacitet på gräs. Han var alldeles för mycket baslinjespelare, sa expertisen, som inte riktigt förstod den satsning på en ny och fränare serve som svensken gjorde i hemlighet under veckorna före turneringen.

Minst fyra spelare som större favoriter än svensken: Amerikanerna Arthur Ashe (smart spelande segrare 75), Jimmy Connors ( överlägsen segrare 74) och Roscoe Tanner (storservare) och rumänen Ilie Nastase (enorm spelbegåvning).
Björn tog de andras favoritskap med fattning och började rada upp enkla 3-setsvinster.

Chock i fjärde omgången

Men i den fjärde omgången kom chocken: Borg var skadad, stora rubriker i svensk press. I en dubbelmatch tillsammans med argentinaren Guillermo Vilas hade han fått en magmuskelbristning, som värkte hela tiden. Normalt hade tränaren Lennart Bergelin beordrat Björn att dra sig ur turneringen, men så gör man inte i Wimbledon. Den stora chansen var på plats och då fick risker tas.

Kontakt togs med en läkare och Björn fick smärtstillande injektioner, som gav god om än kortvarig effekt. Ingen vet hur det gått om han tvingats till femsetare.

Björn Borg 1987. Foto: Roland Gerrits /Anefo/en.wikipedia.org.

Björn Borg 1987. Foto: Roland Gerrits /Anefo/en.wikipedia.org.

Dubbelspelet inställdes. I själva verket spelade Borg därefter aldrig dubbel i en stor turnering (utom Davis Cup). Hans exempel följdes av de flesta toppspelare och till slut måste dubbelklassen göras om och är numera mest ett tillhåll för enklare sortens spelare som inte räcker till i singel.

I Wimbledon 1976 det förunderligt lätt rakt igenom. Oavsett motstånd bli det 3-0 i set i varje match, inklusive semifinal mot Tanner och final mot Nastase. Rumänen som ofta uppträtt som en illmarig buse på banan hade detta år bestämt sig för en sobrare stil. Han gav knappt ens presskonferenser och spelade så elegant och effektivt att han blev storfavorit inför finalen mot svensken. Denne betraktades inför finalen av brittisk press närmast som en staffagefigur. Nastase gick också ut hårt, men efter en stund hade Borg fått ordning på spel och poäng, 3-0! Han var orubblig.

Utan setförlust – inne har upprepat denna prestation sedan dess – vann Björn Borg sin första Wimbledon-titel. Magen hade hållit och lite surt sa Nastase efteråt: Om jag kunde serva som Björn, skulle jag gärna ha lite ont i magen.

Då kunde man givetvis inte veta vad som skulle ske i form av Borgs fem raka segrar.

En reporter skall eftersträva objektivet, men denna sviktade för min del när Björn fick sin första matchboll i finalen,

För första och enda gången fick jag som sportjournalist ett hugg i hjärtat av spänning…

Så overklig tyckte jag situationen var och jag vågar numera egentligen inte läsa om de texter jag då lämnade till Svenska Dagbladet. Det torde ha varit panegyrik av värsta slag.

Men de överdrivna rapporterna må ursäktas av att jag hade följt Björn sedan han var elva år och sett hans fantastiska utveckling, från begåvad valp till stormästare.

I ytterligare några år fortsatte han att förvåna omvärlden, för att sedan sluta tämligen abrupt. Lusten att spela och resa hade tagit slut och sedan hösten 1981 har Borg egentligen varit en framstående motionsspelare.

Sedan följde en lång period med Björn som kändis, en tillvaro som han numera helt skyr. Han vill vara privat, men ger gärna intervjuer om tennis. Det skulle inte förvåna om han dyker upp på Wimbledons hedersläktare i år för att fira de 40 åren.

Hans betydelse var enorm. Han påverkade tennisvärlden med sin kolossala vilja under en sval yta, som inte kunde dölja hettan i hans inre. För svensk tennis blev han portalfiguren med rader av toppspelare, från Mats Wilander till Robin Söderling, Alla var de på olika sätt påverkade av Björn Borg,

Tidernas främste svenske idrottsman

Vid millennieskiftet röstades han med knapp marginal till Ingemar Stenmark fram som tidernas främste svenske idrottsman. I dag skulle antagligen Zlatan Ibrahimovic tränga sig före i en liknande omröstning, knappast någon annan.

Björn har envist vägrat att återvända till tennisen annat än som motionsspelare. Han skulle avsky att återigen flänga jorden runt och se på tennis i timmar varje dag. Han har varit orubblig på denna punkt.

Men kanske ändå. Björns nu 13-årige son Leo, som var en lovande fotbollsspelare med pappa som ständig följare på matcherna, har bytt sport och kan spela och träna tennis i hur många timmar som helat per dag. Och pappa Björn följer mer än gärna med.

Precis som mamma Margareta och pappa Rune gjorde en gång i tiden. Gener går kanske inte att lura.

Fotnot 1: Läs mer här.

Fotnot 2: Läs även Sune Sylvéns bok Wimbledon en skön grön dröm (Arx förlag).

3 Kommentarer

 1. Egon Håkanson

  Det trista är väl utvecklingen nu!Wimbledon har fastnat i gräset tillsammans med samma aktörer år ut o år in!Beror väl på att tennisen inte lockar boll- talanger som förr?

 2. Anonym

  Svårt att veta Egon. Jag tror inte att bolltalangerna har minskat i tennisen. Det finns många kommande stjärnor Goffin, Belgien. Coric, Serbien, Thiem, Österrike, Kyrgios, Australien för att ta några exempel. Men Federer, Djokovic, Murray och Nadal är exceptionella begåvningar och i tennis vinner ju de bästa nästan jämnt. Det har varit svårt att ta sig igenom de fyras vall, men nog har både fransmän och spanjorer många fina bolltalanger i världseliten. Tyvärr har Sverige halkat efter, många skyller på innebandyn. Men snart dyker det nog upp en störbegåvning. Och Wimbledon drar fullt hus varje dag – även när det regnar!

 3. Anonym

  glömde visst skriva namnet….
  Sune Sylvén

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren