Folk, Krönikor, Tyckt

Sune Sylvén om idrottens hederspris: -Lite mer humor tack!

Idrottsgalan i Globen 2016. Foto: idrottsgalan.se.

Idrottsgalan i Globen 2016. Foto: idrottsgalan.se.

Pinsamt. Fegt. Förvirrat. Skandal.Juryn borde skrotas. Hönshjärnor!

Redan från början vållade Bragdguldet debatt. I slutet av 1920-talet råkade läsare i Närke i raseri när en duktig gevärsskytt knappt ens nämnts i sammanhanget.

Ilskan var så stor att SvD-ledningen instiftade en särskild skyttemedalj, som tilldelades den förbigångne. Närkingarna lät sig lugnas och sedan glömdes skyttemedaljen klokt nog bort.

Åtråvärd statyett. Foto: idrottsgalan.se.

Åtråvärd statyett. Foto: idrottsgalan.se.

Mönstret har inte ändrats genom åren. Nästan efter varje beslut har bragdjuryn kritiserats av dem som anser att deras favorit förbigåtts. Någon större förståelse att det kan vara svårt att välja bragdmedaljör bland många starka kandidater märks sällan. Bragdjuryn bör inte klaga, den ibland högljudda kritiken klargör  att ämnet fascinerar många.

Den mer sentida belöningen Jerringpriset brukar inte kritiseras lika hårt. Orsaken till detta är säkert att belöningen röstas fram av svenska folket. Det har skapat en speciell legitimitet, folket kan ju inte ha fel, eller hur?

Ett allmänt gny

Efter årets omröstningsfinal på Idrottsgalan hördes dock ett ganska allmänt gny. Nog kunde de flesta accepterade att bragdmedaljören Sarah Sjöström  kom på första plats, men hur i herrans namn kunde en sketen skidlöpare som Johan Olsson sno den i och för sig meningslösa andraplatsen för den helige Zlatan?

Fotboll är dock världens största sport och längdåkning något obskyrt som bara utövas av Norge och Sverige. Hette det. Denna nedlåtande härskarteknik är väldigt vanlig bland många fotbollsskribenter, som anser att deras klyschor alltid är viktigast.

Valen alltid subjektiva

Jerringpriset kan dock lika litet som något annat hederspris göra anspråk på att ha nått fram till den absolut sanna pristagaren. Dessa val är alltid subjektiva, oavsett om de görs av en liten jury eller av en stor allmänhet. Det är ingen som vinner belöningar av denna typ, man tilldelar dem.

Jo.han Olsson. Foto: sv.wikipedia.org.

Jo.han Olsson. Foto: sv.wikipedia.org.

Ett kanske ännu större raseri vållades av att Idrottsgalans ganska breda jury valde Johan Olsson före Zlatan Ibrahimovic som landets främste manlige idrottare. En av många nästan glömd prestation hade bedömts ha högre värde än de ständiga drömmål, som mr Z gör i Frankrike och i landslaget. Å andra sidan får han alltid Guldbollen av landets mest fantasilösa jury.

Naturligtvis är det roligt med debatt i dessa frågor, som ju inte är särskilt betydelsefulla. Kanske blir människors kinder heta av just den orsaken, man har inte alltid lust att debattera tidens verkligt svåra frågor, exempelvis om det är lämpligt att äta semlor redan på nyåret.

Lite mer humor

Ändå skulle jag vilja ha in lite mer humor i debatten. I stil med IFK Göteborgs grattistelegram Mats Wilander 1982. Många blev rasande när den franske tennismästaren blev bragdmedaljör, men medan SvD:s telefonlinjer blockerades av ilskna fotbollssupportrar skickade laget dessa ord till Wilander:

Grattis, Mats, vi slog för många bollar i nät!

Mer av den varan skulle inte skada.

PS. Den tredje stora svenska idrottsbelöningen, Victoria-stipendiet, kritiseras sällan eller aldrig. Kungahuset äger!

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren