Folk, Krönikor, Tyckt

Sune Sylvéns Zpekulationer

Zlatan Ibrahimovic. foto: pt.wikipedia.org.

Zlatan Ibrahimovic. foto: pt.wikipedia.org.

Han är en förebild för tiotusentals svenska ungdomar. Ingen får så många klick på internet, artiklarna kan handla om i stort vad som helst eller ingenting. Är han med på en presskonferens är han i centrum, är han inte med frågar alla om orsaken till frånvaron. Det är inte alls säkert att påven eller USA:s president skulle väcka större intresse vid en sammankomst.

Han är förstås Zlatan Ibrahimovic, som långsamt men obevekligt närmar sig karriärslutet som aktiv fotbollsspelare.

Tänk om han kunde göra en eller två avskedssäsonger i allsvenskan! Succén skulle vara garanterad. Arenor som inte ens i den nuvarande storstadshaussen nås av publikinvasioner skulle fyllas, träningsmatcher skulle dra mängder av åskådare. Vilken underbar propaganda.

Tjafs! Löst prat! Zpekulationer! Larv! Utopi!

För kallt i det gamla landet?

Det är bara att välja tillmäle. De flesta tror att Zlatan inte kan tänka sig en avskedsperiod i Sverige. Ekonomiska skäl kan knappast ligga bakom den negativa inställningen. Inte heller rädsla för massmedial bevakning, den delen kan han ju. Kanske tycker han att det är för kallt i det gamla landet, men han behöver ju inte bo här under den allt kortare del av året som av slentrian fortfarande kallas vinter.

Svensk fotbolls makthavare och alla andra intressenter borde satsa på att övertala Zlatan att spela något år i allsvenskan innan han slutar. Klubbegoismen borde kunna läggas åt sidan. Visst skulle Malmö FF, det troligaste valet, tjäna mest på Zlatan, men även IFK Göteborg, Elfsborg, AIK, Djurgården, Norrköping och alla andra skulle må bra.

En del lyckosamma återvändare

Det har genom åren funnits en del lyckosamma återvändare i svensk fotboll. Torbjörn Nilsson, Ralf Edström, Stefan Rehn och nu på allra senaste tiden Markus Rosenberg, Kennedy Bakircigliou och Stefan Ishizaki. Oftast har de varit i 33-35-årsåldern, erfarna, lite trötta på utlandslivet och försedda med hyggliga bankkonton.

Men den stora parallellen till en eventuellt återvändande Zlatan måste hämtas från 1950-talet.

Då var svensk fotboll, genom den första moderna svenska proffsvågen, ganska nedgången. 1956 bestämde sig dock den geniale innern(framskjuten mittfältare i dagens fotbollstermer) Gunnar Gren för att resa hem. Han var 36 år och betraktades allmänt vara tämligen slut och trots sin obestridliga skicklighet verkade landslaget stängt.

Gren valde Örgryte

Gren, som spelat många år för IFK Göteborg före Italien-flytten, valde att spela för Örgryte, då en i div II undanträngd klubb. Den spelande tränaren Gren gav Örgryte en ny vacker och vinnande stil och publiken rusade till. Efter debatter kom Gren till slut med i landslaget och grunden lades till det starka svenska VM-deltagande 1958 med silverplats efter Brasilien.

Gren som av etablissemanget till en början ansågs vara en belastning var i själva verket den som ledde in Sverige på en ny och vettigare väg. I många år hade svensk fotboll stor nytta av denna kraftinjektion.

Ett fräckt förslag…

En återkomst av Zlatan skulle knappast vålla några landslagsdebatter – i blågult är han given. Men han skulle kunna få en enorm betydelse för den svenska klubbfotbollens utveckling.

En extra knorr på historien skulle naturligtvis vara om Zlatan liksom en gång Gunnar Gren valde bort sin gamla klubb och i stället spelade för lokalkonkurrenten IFK Malmö!

Men så fräcka får väl inte ens vi som hoppas på utopier vara.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren