Tittat

Svensk fotografi är i rörelse

Tre av av Stina Brockmans fotografier som ställs ut i Marabouparken i sommar.

En vit, naken manskropp rör sig sakta framför Stina Brockmans kamera. Den mörka bakgrunden förstärker kroppens ljusa toner och kameran registrerar själva rörelsen som ett antal sammanhängande oskarpa fält. Resultatet blir en karta, ett av gråtoner uppbyggt diagram över mannens sårbarhet.
De stora svartvita bilderna hänger på rad i Marabouparkens konsthall. Bilderna rör sig än till höger, än till vänster. Eller är det en inbillning som uppstår endast i betraktarens fantasi? Kanske det.
Samtidigt, på en annan vägg ser vi ett antal närbilder och porträtt i mindre format. Det är andra män och kvinnor, sökande och osäkra som döljer sig under dessa dunkla ytor. Har de stannat till i en rörelse eller är det bara inbillning? Fotografen ställer många frågor, betraktaren får söka svaren inom sitt eget sinne.
Utställningens två andra fotografer har även de gjort betydelsefulla avtryck i svensk fotografi genom åren.
Yngve Baum blev känd i under 60- och 70-talen för sin numera klassiska dokumentation av bl a varvsarbetare och fiskare i Lofoten i socialrealistisk anda. Han var något av en idol för många av den tidens fotoelever, inklusive Stina Brockman och undertecknad.
Lotta Antonsson däremot rör sig i fotografins utkanter. Hon bearbetar sina bilder med olika former av collageteknik.
Utställningen Tre fotografer. Tre tendenser är curerad av Niklas Östlind och pågår till 26 augusti.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren