Folk, Samhälle

Sverker Olofsson: -Det finns en ungdomskult som slår mot medelålders och uppåt

Foto: svt.se.

Hej Sverker Olofsson, tv-journalist och programledare, vad gör du nuförtiden?

Rätt mycket faktiskt och jag trivs med att ha mer att göra än vad jag har tid till. Om du mer i detalj vill veta vad jag gör så är det det vanliga: handlar, städar, klipper gräs, sköter barnbarn, lagar mat, tar igen allt jag inte hann på huset medan jag jobbade.

Många goda vänner tar också en del tid. Äntligen kan jag och min fru också göra allt vi tidigare inte hann med Förutom det så driver jag också ett litet företag där jag sysslar med ungefär det jag gjorde medan jag jobbade på SVT.

Längtar du tillbaka?

Ja, jag längtar tillbaka till SVT och det underbara jabb jag hade där och jag längtar till mina mina fantastiska kollegor.

Jag längtar också efter det inflytande, eller i alla fall den speciella roll man har som journalist i ett sådant företag som SVT. Ja, jag längtar tillbaka, men jag sörjer inte eftersom jag mycket väl vet att var sak har sin tid.

Hur tycker du att dina efterträdare sköter sig?

Bra

Du har en hel del synpunkter på pensionärslivet och hur lite folk utnyttjas efter den officiella pensionsåldern?

Jag tycker riktigt illa om två saker som har med äldre människor att göra. För det första gränsen vid 67. Självklart skall de som vill få jobba längre. Det är nästan skamligt att kompetenta människor trycks ut från arbetsmarknaden på grund av ett datum.

Kanske är en och annan av oss äldre är en aning mindre effektiva på äldre dagar, men å andra sidan utnyttjas folk så till den milda grad under hela arbetslivet att arbetsgivarna kan gott och väl ta några mindre effektiva år på slutet.

För övrigt tror jag att vår erfarenhet gott och väl kompenserar att vi kanske inte rör oss lika snabbt som tidigare.

Det andra som retar mig är en samhällsinställning som aldrig borde ha fått sprida sig.

Äldre ses på något sätt som förbrukade.

Det finns en ungdomskult som på något sätt slår mot medelålders och uppåt. Det verkar till och med finnas en uppfattning om att det är en stor fördel att politiska partier leds av ungdomar. Det är absolut inget fel i att unga människor får centrala roller och viktiga uppgifter, men det är fel att det ställs emot den erfarenhet medelålders och äldre människor har.

Jag kan också berätta att jag i år för första gången skall följa det Amerikanska presidentvalet på plats och det är ett par speciella fenomen som jag skall försöka förstå i detta val.

En av de frågor jag är mycket intresserad av är just åldern på de nuvarande två presidentkandidaterna. Den som bli president i USA efter Obama kommer att vara 69 eller 70 år när han eller hon tillträder ämbetet. Jag tror att det skulle vara omöjligt i Sverige men i USA är det helt okontroversiellt.

Hur tycker du att samhället bryr sig  om oss lite äldre?

Lite svårt att svara på den här frågan. Jag har haft en bra inkomst och det följer med in i pensionärslivet så jag har bra pension. Dessutom har jag haft ett jobb som inte slitit ett dugg på kroppen vilket säkert är anledning till att jag känner mig pigg och kry. Jag har det alltså bra och kan inte klaga.

Samtidigt vet jag mycket väl att många har slitit hårt hela livet till låg lön och har därför en pension som det helt enkelt inte går att leva på och definitivt inte ger minsta guldkant på livet.

Det är oförsvarligt anser jag.

Tyvärr känns det också som att klyftorna i samhället ökar och det är något som oroar mig.

Vilken är den viktigaste samhällsfrågan i Sverige just nu?

Det finns många, men det viktigaste är nog ändå att alla medborgare, såväl gamla som nya, får en roll i samhället. Får känna sig nyttiga och önskade.

Vad skulle du helst vilja slänga i soptunnan idag?

Den tunna du tänker på är den som följde mig 23 år i Plus. Den förekom aldrig på annan plats än i programmet och inget kastades i tunnan som inte var noggrant kollat av redaktionen. Det fick aldrig bli fel. Det gäller fortfarande så därför blir aldrig tunnan inblandad i mina tillfälliga irritationsmoment

Det är knepigt att gå från fulljobbande människa till pensionär, hur löser du det?

Jag startade ett bolag. Det heter ”Sverker Ord AB”. Jag jobbar kanske 50 procent där. Jag leder konferenser, lite utbildning, skriver en del och ibland ringer SR eller SVT och undrar om jag kan hoppa in. Det passar mig utmärkt.

Har du hittat någon ny hobby?

Nej egentligen inte. Jag försöker hålla en del gamla igång om man nu kan räkna träning som hobby. Jag har TÄNKT ta upp fisket. Jag har TÄNKT börja släktforska. Jag har TÄNKT bättra på min engelska. Ja det är mycket jag har TÄNKT om det sedan blir något är en annan sak

Vad önskar du mest av allt just nu?

Jag fyller snart 70. När man har kommit så långt har man allt för tydligt hunnit se vad sjukdom kan ställa till med.

Hälsa önskar jag – min och alla andras.

Fakta

Namn:  Sverker Olofsson

Familj: Fru och två utflugna döttrar

Bor:  Vännäsby 25 km väster om Umeå just där Umeälven och                         Vindelälven rinner samman

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren