Debatt, Samhälle

Swish, swash låter det men hur var koden nu igen…

Foto: tjustbanken.se.

Jag kör vägen mellan Simrishamn och Kivik i midsommartid, korna går på ängen ner mot havet, äppelträden har blommat över men står som gjutna på kullarna, i vägrenen vajar gräs och jag ser prästkragar, minns hur vi flickor plockade bladen , han älskar, älskar ej ?

Skylten ”jordgubbar” dyker upp. En pojke sitter på fällstol vid vägen, kassaskrinet på bordet. Jag stannar. Men oj, inga kontanter, jag letar i min börs, bara några kronor, kanske löst i väskan nej, kanske i bilen, nej. Det får bli jordgubbar med kort på ICA.

Foto: wikipedia.org/idunius

Foto: sv.wikipedia.org/idunius

Kanske pojken hade tagit emot pengar via Iphone, swish, swash låter det men hur var koden nu igen. Äsch den får ju inte glömmas nu när också kollekten i kyrkan börjar samlas in via swisch, det är sant, jag läste om det nyss.

Visst använder jag kort och känner mig ganska modern men jag känner obehag att betala en kaffe eller en apelsin med kort . För bara för kort tid sedan gick det inte ens, expediterna blev sura men något har hänt.

Vårt land håller på att bli kontantlöst. Det är storbanker och kortföretag som driver frågan. En statlig utredning (Fi 2015:02) har menat att man inte kan lagstifta om att bankerna ska ha tillgång till kontanter.

Men riksbankschefen Stefan Ingves har sagt att så länge kontanter finns måste det ingå i servicen att sätta in och ta ut pengar. Säkerhetsbranschens ordförande Björn Eriksson har startat Kontantupproret med stöd av Hela Sverige ska leva, pensionärsorganisationer med egna namninsamlingar och flera andra.

Särskilt drabbade blir småföretag och föreningsliv men inte minst äldre. Äldre vill självklart fortsätta med kontanter, alla vill eller kan inte skaffa inte kort eller än mindre Iphones.

Men även vi som inte är i allra äldst har det inte lätt. Agneta Klingspor har en dräpande beskrivning av det där med koder i sin bok Går det åt helvete ska jag ändå dö ( Atlas 2016 ) Så här: ”… koderna till Visakort, bank, port, bibliotek, Facebook, mobil, mejl, vänner, hon orkar inte hålla koderna och lösenorden i huvudet längre, hon skriver upp dem på en lapp, N och V och M.

Om en tjuv ser lappen ska han inte veta vad som är till för vad och snart fattar hon det inte själv, vet inte vad M betyder och till vad går 3428? Om huvudet kunde spotta, skulle det spotta ut alla koder och lösenord, fy satan vilket fräs, hon skulle straffas ut från hela samhället och bli utan pengar … ”.

Visst känner vi igen detta. Jag är själv är mycket upptagen av att förhindra tjuvarna som kommer att stjäla min anteckningsbok att förstå mina koder om mina koder. Så blir jag förlorad i ett virrvarr.

Vårt samhälle måste inse att vi har en hög andel äldre som inte kan förväntas ta till sig allt detta nya. När man är gammal och skörare ska man inte onödigtvis behöva riskera att inte kunna sköta sina betalningar själv.

När vi är borta en dag, varsågod, låt tekniken ta över (glöm föralldel inte hackerrisken) men låt oss nu behålla både vår värdighet och vår möjlighet att handla för pengar.

Jag tänker stödja Kontantupproret, gör gärna det. Beslutsfattarna kan påverkas inför den proposition som regeringen ska lägga fram i höst.

Fast högsommartid kan vi äldre inte förlita oss på typ prästkragliga spådomar om hur det kan gå, vi måste agera beslutsamt och det nu.

2 Kommentarer

  1. Torsten Löfgren

    Bra med kontantupproret – drabbar äldre, föreningslivet och den s k infomella men så viktiga ekonomin inte minst på landsbygden! Deltagaravgiften för den lilla aktiviteten eller föreningen, det lilla inköpet ”man och man emellan”, på landsbygdsauktionen… o s v. Ökade betalningsanmärkningar hos äldre kan säkert till stor del bero på svårigheter att komma till rätta med komplicerade betalningsrutiner. Samhället ställer krav på alla att kunna men tar inget ansvar för kompetensbehovet, samtidigt som alla ”datanissar” frossar i s k utveckling och tar bra betalt för sina s k tjänster – obegripligt och oansvarigt av våra beslutsfattare! SKÄMS…!!! Torsten i Falun

  2. Christina Lindé'n

    Naturligtvis måste kontanter vara kvar! Det är nog besvärligt ändå när man behöver hjälp av t ex hemtjänst för att handla dagligvaror.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren