Ätit & druckit, Livsstil

Tagliatelle speciale à la Viveca

Foto: Viveca Lithner Ask.

Här kommer Vivecas tagliatelle speciale för tio personer:

Ett stort paket tagliatelle.

400 gram malet nötkött.

500 gram malet magert fläskkött (jag malde av benfri fläskkotlett).

250-300 gram skivad rökt skinka.

7-8 cm av mager, kompakt kryddig korv.

2 stora gula lökar.

5-6 dl körsbärstomater, kluvna på mitten.

1/2 liter vispgrädde.

1/2 liter rödvin.

2 dl tomatpuré (plus ev solmogna tomater i strimlor, en näve).

6 dl mustig buljong.

Smör, salt, peppar, timjan.

Använd en stekpanna och en gryta.

Stek den hackade löken tills genomskinlig – ej brynt – flytta över i GRYTAN.

Stek i omgångar all köttfärs, finskurna korven i tärningar.

Krydda successivt, och smula fram smaken om man använder torkad timjan .

Flytta över i grytan, som får stå på svag värme , till exempel 5-6 av 10.

Rör ner skinktärningarna, eller ”rektanglarna”, och tomatpurén. Rör om rejält.

Värm buljongen, och häll över.

Tillsätt då och då vin o grädde, mer eller mindre efter smak,.

Låt småputtra under lock, 20-30 min.

Kan vara klar nu, eller göras färdig hit dagen innan.

Före servering:

Koka upp saltat vatten och koka tagliatelle ”al dente”.

Tillsätt de halverade körsbärs eller mindre, kluvna tomaterna och köttröran.

Smaka av med vin, grädde , eventuellt crème fraiche, för minskad fetthalt, och toppa gärna med färsk timjan.

Servera med nykokta pastan.

Njutes bäst med vältempererat mustigt rödvin!

Lycka till!

2 Kommentarer

  1. Berit

    Receptet är för tio – TIO – personer!!?? Hur många ”Nyfikna grå” lagar mat för så många personer. (Jag vet att det går att frysa så det svaret behöver jag inte!) Det lät gott men att själv sitta och omvandla receptet till två-tre personer…..

  2. Anonym

    Dela grundreceptet med 3 – det bör fungera!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren