Tajming är a och o när det gäller matlagning. Alla recept bör läsas noga innan vi sätter igång med maten. Det är då vi planerar de olika momenten för att utnyttja tiden så effektivt som möjligt. Vi hackar och skär medan andra ingredienser kokar t ex. Därför behöver inga långkok kännas speciellt långa eftersom vi sysslar med annat under koktiden. Det kan vara vad som helst: från att skala och koka potatis till att gå ut med hunden.

Passa er däremot noga för att sätta igång med något på datorn samtidigt som ni lagar mat. Sånt som facebook kan få en att glömma allting annat med katastrofala följder i köksregionen. Här nedan följer ett recept som är ett typiskt exempel på hur du kan planera köksarbetet.

Olivkyckling i lergryta med curryris
(2 – 3 pers)
4 st kycklinglår
10 svarta oliver utan kärnor
1 liten zucchini
1 röd lök
2 vitlöksklyfor
2 nypor torkad salvia
1 dl vitt vin
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
2 – 3 dl kokt basmatiris
curry
bladpersilja
smör

Gör i ordning lergrytan genom att blötlägga den i en vattenfylld diskho i 10 – 20 minuter.
Skär zucchini och lök i ganska tjocka bitar och lägg dem i botten av grytan. Häll i vinet.
Lägg kycklingbitarna ovanpå, salta och peppra.
Strö över hackad vitlök, salvia och urkärnade oliver. Skvätt lite olivolja på kycklingen.
Lägg på locket och ställ grytan i kall ugn. Ställ in ugnsvärmen på 250°. Det tar 1 timme för kycklingen att blir klar.
Under tiden dukar man bordet, hackar persilja, gör i ordning valfri sallad samt steker upp det kokta riset som blivit över i kylen (det går att använda nykokt ris också men jag tycker att det blir godare med kall ris som har stått i kylen över natten). När riset ska stekas smälter man först smör och en skvätt olja tillsammans med ett par nypor curry i en stekpanna och låter det fräsa en kort stund. Jag brukar använda en sorts curry som heter Vindaloo. Sedan lägger man i det kokta riset och steker det gyllenbrunt. När riset är klart rör man ihop det med persilja i en skål.

Musik i köket: The Rolling Stones – Time is on my side