Tårtgeneralen

Tårtgeneralen är en riktigt rolig men också en rörande historia om den evigt optimistiske entreprenören Hasse P och staden Köping. Jan Guillou är 1984 programledare för tv-programmet Rekordmagazinet och utnämner Köping till Sveriges tråkigaste stad. Stadens invånare chockas och vill ligga lågt med detta.

Men stadens misslyckade och alkoholiserade företagare, Hasse P (Mikael Persbrandt) med en radda av knasiga affärsidéer bakom sig, vill sätta Köping på kartan genom att göra något spektakulärt. Han vill att staden ska hamna i Guiness rekordbok genom att baka världens längsta smörgåstårta. Men det gäller att få Åsa med familj på konditoriet Bivur med sig och dessutom att få 10 000 Köpingar att köpa biljetter för att finansiera det hela.

Allt ser ut att gå åt pipsvängen än en gång för Hasse P, men när nöden är som störst…

Historien om Tårtgeneralen är hämtad ur verkligheten och Filip Hammar och Fredrik Wikingsson har skrivit en bok om händelsen. Jag har inte läst boken men recensionerna av den var rätt svala.

Det är möjligt att boken inte är något mästerverk, men filmatiseringen är i så fall desto bättre. Det är tätt mellan skratten och man känner sig överraskad och uppiggad när filmen är slut. Trots ett visst vemod är detta en riktig feelgoodrulle med Mikael Persbrandt i toppform.

Manus och regi: Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

I rollerna: Mikael Persbrandt, Helena Bergström, Tomas von Brömssen, Agnes Lindström Bolmgren, Cecilia Frode, Jens Ohlin med flera.

Premiär onsdag 7 mars.

Titta på trailer här.