Foto: Tennstopet

Efter 35 år som ägare till anrika stockholmskrogen Tennstopet säljer krögarparet Gunnar och Monica Ekdahl sitt livsverk till duon bakom en annan känd innerstadsrestaurang; Christian Olsson och Kristofer Sandström från Vassa Eggen.

Tennstopet, ett före detta s k schweizeri med rötter från mitten av 1800-talet låg i de beryktade Klarakvarteren. Den blev tidigt ett vattenhåll för många av huvudstadens bohemer och så småningom idel kända skriftställare som Pär Rådström och Slas.

På 1920-talet huserade restaurangen på adressen Vattugatan 8 – Stockholms dåvarande tidningsgata. Många av redaktörerna skötte sitt arbete direkt från olika stambord på krogen. Lokalerna i Klara revs 1965 och Tennstopet flyttade till hörnet Dalagatan/Odengatan.

De nya ägarna av Tennstopet säger sig vilja ta vara på traditionerna och behålla patinan som finns i väggarna, där träpanel och övrig interiör stammar från Klara.

En del av dammet tänker man dock torka bort och Olsson/Sandström har en vilja att sätta sin egen personliga prägel på det klassiska stället. Bland annat har man redan satt igång med att renovera toaletterna. En välbehövlig åtgärd, kan det intygas av undertecknad som besökte Tennstopet strax före jul.

Jurek Holzer