Livsstil

Testund för gröna vågare

Foto: Jurek Holzer.

Afternoon tea – bara att uttala namnet låter lite lagom förnämt.

Crème de la crème är att ha druckit afternoon tea på engelska prinsslottet Highgrove. Finare – och mer minnesvärt – kan det knappast bli! Kanske inte dyrare heller, prislappen ligger på 75 pund, nästan 1000 kronor.

Håller man sig till Sverige är det Grand Hotell och Hotell Diplomat i Stockholm som toppar finastligan med priser som ligger en bra bit under den engelska, runt 450-480 kr.

Att dricka en kopp te på eftermiddagen med små välformade och välfyllda sandwichar, ett par scones med tillbehör och något sött som avslutning är en tradition som sprider sig i Sverige.

Foto: Ingrid Lindgren.

Foto: Ingrid Lindgren.

Googlar man på afternoon tea får man flest träffar i Stockholm med omnejd. I södra halvan av landet förekommer de också rätt frekvent. Men norrut är det betydligt glesare.

Men – det finns ljus i tunneln för oss fikasugna! I utkanten av det lilla hälsingesamhället Lingbo ligger Lindarnas gård. Där huserar ett ungt f d Stockholmspar, Anne-Christine och Anders Nyberg, och de har dragit igång afternoon tea i ett av de vackra trähusen på tomten.

De köpte gården för drygt tre år sedan, och har sedan dess renoverat stället bit för bit.

Foto: Jurek Holzer.

Foto: Jurek Holzer.

En B&B-verksamhet är redan på plats, liksom djurlivet på gården. En hel hoper vackra hönor och tuppar sprider sig kacklande över gårdsplanen när vi kommer, ungdjuren låter sig klappas bakom sitt stängsel, de två grisarna är ute och bökar i sin inhägnad. Snacka om gröna vågen i modern tappning!

Inomhus står borden dukade med varsin uppsättning klassiska afternoontillbehör:

Ett par olika minismörgåsar, hembakta scones, en chokladbiskvi som smälter i munnen och som avslutning en försvinnande god crème brulé.

Foto: Ingrid Lindgren.

Foto: Ingrid Lindgren.

Teet serveras färdigbryggt i gamla vackra porslinskannor, olika för varje bord. Värdparet fyller på när vi druckit ur, det pratas, det skrattas runt borden, och alla tar det väldigt lugnt. Kanske för att vi är på landet, långt borta från storstadshetsen, eller bara för att det är så gott och miljön så avslappnande.

Hur som helst återvänder vi gärna fler gånger till Lindarnas gård.

Då vet vi att man måste vara ute i god tid. Den här gången – i valborgshelgen – blev platserna snabbt fullbokade. Och i sommar finns chansen bara tre gånger, 5 juni, 3 juli och 7 augusti.

Testunden är flera hundralappar billigare än i Stockholm, 150 kr. Då är allt hemgjort och hembakat. Mycket value for money. Förutsatt att man orkar ta sig den extra biten bortom allfarvägen…

Foto: Ingrid Lindgren.

Foto: Ingrid Lindgren.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren