Ätit & druckit

Tid för bönor

Säsongen för bondbönor är här. Det är dags att njuta av denna delikatess – drottningen bland alla bönor.

Min egen favorit är smörslungade bondbönor, tillagade enligt ett gammalt polskt recept:

– sprita bönorna och koka i saltat vatten i 2 – 3 minuter. Tryck därefter ut dom ur sitt skal. Smält lite smör i en kastrull och pressa i en vitlöksklyfta. Rör i  bönorna och låt dom suga upp smöret och vitlöken i ett par minuter.

På den här bilden serveras bönorna tillsammans med rödbets- och champinjongratäng:

– koka och skiva rödbetorna, skiva och fräs svampen en stund innan du blandar alltihop i en inoljad ungsfast form, saltar och pepprar samt täcker med grovt riven parmesan. Gratinera i ungnen – 15 minuter i 225 grader.

Till detta är det gott med en tomatsallad på skivade tomater, hackad färsk rödlök, olivolja, äppelcidervinäger, salt och svartpeppar.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren