Folk, Läst, Tipsat, Tyckt

Tips i vintermörkret – skrönor och spelmansmusik

Thomas Andersson finns på SVT:s Öppet arkiv.

Thomas Andersson finns på SVT:s Öppet arkiv.

Under mörka vinterkvällar kanske det finns tid att utnyttja SVT:s utmärkta Öppet Arkiv.

I detta arkiv återfann vi häromdagen en tv-film från 90-talet med Thomas Andersson, en speleman och sjuhelsickes berättare, som delvis på skelleftemål återger vad ”a’Hjerdis berätt om två flicker fra Norsjötrakten som vort taje in i berje”.

En skröna med namnet Flickorna i Fagertjörn som inte går av för hackor och kan förstås även av sörlänningar med intresse för Norrland och bondska.

Thomas Andersson, med fiol och stråke nära till hands, berättar livfullt om de bergtagna flickornas öde och om hur byborna kämpar för att befria dem. ”Å he jer sanning, he jer ingen saga eller nanting …”, fick Andersson veta första gången han hörde historien.

Musiken kom in i Thomas Andersson liv redan när han var i femårsåldern. Han fick följa med till dansbanan. Där såg han föräldrarna i gammeldansens virvlar.

Det blev för honom ett ”musikaliskt utbrott”, som han lär ha uttryckt det. Han kunde inte stå stilla utan skakade loss i en hambo, som han fortfarande anser vara en underskattad dans. Fiolen kom in i hans liv senare. Han gick på kurser och deltog i spelmansstämmor.

I slutet av 1970-talet åkte Thomas Andersson runt i Västerbotten och dokumenterade spelmän och spelmansmusik. Han träffade spelmän med olika uttryck och blev själv en av dem som förde spelmanstraditionen vidare.

Han ingick i olika konstellationer av spelemän, utbildade sig till musiklärare och fick så småningom inspiration att kombinera spelandet med berättandet. Så började han med berättarföreställningar med titlar som Vittras Polska, Bland vittror, änglar och folk, Finnforsrövarna samt Flickorna i Fagertjörn och Lappspelmannens
sorgeliga död, som båda finns på Öppet Arkiv.

Nu har Thomas Anderssons kulturengagemang även renderat honom en doktorshatt. Han blev 2015 hedersdoktor vid Umeå universitets humanistiska fakultet.

Pölsan i inre Norrland – och bokläsande

När vi ändå är inne på Västerbotten, dialekt och skrönor vill jag slå ett slag för Torgny Lindgrens västerbottensskildring Pölsan.

I dessa tider med matlagningstips i tv och tidningar kan det inte vara fel att lära sig hur man lagar en rejäl västerbottnisk pölsa.

Jag erkänner gärna att jag är oerhört kräsen när det gäller läsupplevelser. Storyn ska gripa tag i mig direkt, annars lägger jag undan boken. Så skedde med Pölsan för elva år sedan.

Jag köpte boken för att ha något att läsa på stranden i Kroatien. Men trots min västerbottniska bakgrund var boken inte intressant nog.

Inte förrän helt nyligen, då jag bestämde mig för att öppna mina sinnen på vid gavel. Och visst, boken har sina poänger, och jag hör liksom i andanom Lindgrens röst, när jag läser den, en pluspoäng bara det.

Första gången jag försökte läsa boken fastnade jag för ett par meningar i den. ”Böcker behöver inte tryckas”. ”Huvudsaken är att de blir skrivna.” Men nu är jag glad att jag gav boken en chans
till. Bra att den trycktes.

Men Sara Lidman då?

Just nu gör jag ett försök med några av Sara Lidmans böcker som jag aldrig tidigare öppnat.

På nattduksbordet ligger Järnkronan. Mina sinnen är vidöppna. Jag är mottaglig.

Vår gemensamma dialektala bakgrund borde underlätta och stimulera till läsning, men sorry Sara, jag vet inte om jag klarar detta …

Skärvägen i Bureå

Den som är intresserad av skelleftebondskan och livet i en ort i Västerbottens kustland kan med stor behållning läsa Skärvägen, en barndomsberättelse av Gunnar Enqvist, utgiven av bokförlaget Ord & Visor.

Enqvist har både skrivit och illustrerat boken, som skildrar livet i Bureå samhälle i mitten av förra seklet. Exempel på bondskan i boken ger n’Oskar när han berättar att det gick för fort när han skulle köra in med häst och stötting i lagårn.

– Då I komme mot fusport´n insåg I att he gick för fort. Marra hadd stått ein häile veintern å var tokut …

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren