Folk, Krönika

Tjejsnack oss 100-åringar emellan

Amie Sundström och Dagny Carlsson. Foto: Ellinor Hallin/SVT.

Tjejsnack, säger folk ibland. Då avses oftast att man i ett samtal mellan kvinnor avhandlar oväsentligheter, väder, utseende, skvaller kanske. Eller gnäll på gubben därhemma, han som inte längre är Drömprinsen med stort D utan snarare en muttrande relik som knappt påminner om den virile brudgum han en gång var. Eventuellt jagar man rynkor, diskuterar mat och vikt.

Men om tjejerna passerat sin 100-årsdag med marginal, vad pratar de om då?

Det är ett unikt möte vi kan bevittna i den nya dokumentären Om jag sätter mig ner nu dör jag, en film om Dagny Carlsson som vid 106 års ålder fortfarande bloggar, rör sig piggt som en vessla, är snabb i repliken och ständigt nyfiken.

Inför kameran sammanstrålar hon – för första gången på mycket länge – med en jämnårig, en hon dittills inte känt till.  Amie Sundström i Bromma är till och med ett år äldre än Dagny.  Båda damerna saknar vänner, längtar efter sällskap.

Dagny Carlsson
Foto: Åsa Blanck/SVT.

Dagny går husesyn  hos  Amie och berömmer hennes hem, det är ”rent och fräscht” i den lilla bostadsrättslägenheten och söta prydnadssaker står bredvid blommorna på fönsterbrädan.

Det blir en lite trevande inledning, men så hittar de ett gem och enas om hur bra det är att ha ett sånt att ta till … och när de hjälpts åt med kaffebryggaren och dukat fram både bullar och ”dammsugare” kommer tjejsnacket igång i soffan.

– Va gammal man är, hörru! är öppningsrepliken.

Men vad minns de om världskriget, ja det första alltså? Jo, vintrarna var kalla.

Och livsvillkoren var tuffa när de var unga. Amie tog städjobb för att dryga ut hushållspengarna, månadshyran var 93 kronor och det var rätt mycket.

De två väninnorna. Foto: Ellinor Hallin/SVT.

Båda har levt med män som varit alltför intresserade av alkohol.

– Min man var nykter i det längsta, men så hittade han en supkärring och hon var roligare än jag, konstaterar Amie lakoniskt.

Dagnys förste man drack också för mycket.

– Det där supandet, det är ett elände. Karlarna blir stygga, inte snälla.

Amie berättar att hon minsann haft två sambos, men kastat ut dem båda.

– Jaha, då har du i alla fall försökt, säger  Dagny, som aldrig kunnat tänka sig att ersätta sin andre man efter hans död, eftersom han var så bra att ingen kunde mäta sig med honom.

Med männen avklarade byter damerna ämne och hamnar i funderingar kring sitt utseende.

-Du är rynkigare än jag, tycker Dagny. Amie måste hålla med om det, men kanske beror det på att hon gått ner i vikt?

– Ät mer, föreslår Dagny.

Amie visar upp sin puderdosa och drar ett tag över kinderna – hon gör alltid det när hon ska gå ut, för att se lite piggare ut.

– Fast rynkorna syns ju ändå …

– Man får ta det som det är, slår Dagny fast.

– De där rynkorna är bevis för att du levat!

Där ser man. Bra tjejsnack har lång hållbarhet! Ämnena återkommer, vare sig flickorna är 20, 40 eller 100 år. Och man har inte roligare än man gör sig, det måste man ge Dagny rätt i.

Kung Carl Gustav, Dagny Carlsson och drottning Silvia.
Foto: Åsa Blanck/SVT.

Fakta:

Dagny Carlsson är född 8 maj 1912. Änka sedan 2004 då hennes andre man avled. Dagny har inga barn.

Började blogga som 100-åring och kallas ”Sveriges äldsta bloggare”. Har medverkat i rader av radio- och tv-program. Har mängder av följare i sociala medier och beundrare runt om i världen. Framför allt kvinnor ser henne som en stor inspirationskälla.

Den första dokumentärfilmen om Dagny gjorde Åsa Blanck 2015: Livet börjar vid hundra. Filmen Om jag sätter mig ner nu dör jag hade premiär i Sveriges Television den 11 januari 2019. Båda filmerna om henne finns att se på SVT Play. Där finns också den kortfilm som spelades in på Åland 2018, en inspelning som följs i den senaste dokumentären.

Se  den nya dokumentären här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren