Tyckt

Toatrubbel

Vem har inte råkat ut för att plötsligt, utan förvarning, behöva en toalett mitt i shopping- eller promenadrundan? Man letar som en besatt och ingenstans finns det att ta vägen. Vad gör man? Nyfiken Grås Ditte Holzer hamnade i ett knepigt läge härom dan. Så här berättar hon:

– Idag tog jag en promenad Kungsholmen runt. Ett par hundra meter från hemmet tryckte blåsan på ordentligt. Jag gick först in på Eleganz Ergin HB, Fleminggatan och frågade om jag möjligen kunde få låna deras toalett. Tre frisörer var fullt upptagna med sina kunder men tog sig ändå tid att peka mot en trappa, när chefen kom. Jag ställde frågan en gång till och fick till svar att de inte lånar ut sin toalett.

OK. Tänkte att det finns ju fler ställen med toalett som kan hjälpa en diabetiker när det tränger på. Jag gick några meter till på Fleminggatan och stegade tryggt in på Källströms konditori, som numera heter Magaw Konditori och Bageri HB. Här hade jag ju fikat för ett tag sedan. Jag frågade snällt om man kunde få låna toaletten. Nej, vi har bara en personaltoalett fick jag till svar. Men …. ni säljer ju kaffe och dryck här till era gäster, det finns ju lagar som föreskriver att det ska finnas en toalett då, sa jag. Ja, men det är ägaren som bestämmer fick jag veta. Och det har jag faktiskt fått höra tidigare. Någonting har helt enkelt hänt när det gäller viljan att upplåta en toalett till behövande.

Jag är varken knarkare, A-lagare eller kriminell. Jag har inga tatueringar eller ringar på diverse ställen i ansiktet eller någon annan stans. Utan en helt vanlig pensionerad tant som har diabetes. Så jag kan ju inte vara något hot för deras verksamhet.

För några år sedan upplevde jag för första gången att en restaurang saknade toalett. Det var på Åhléns citys restaurang högst upp i huset med terrass. Ett trevligt ställe med god mat och bra viner om man så önskar. Jag åt lunch där och bad att få låna toaletten när jag skulle gå. – Nej, vi har ingen toalett fick jag till svar. – Det finns en toalett på plan x. Jag gick dit och där kostade toalettbesöket 10 kronor! Borde ha fått en polett från restaurangen.

Väl hemma kontaktade jag Åhléns kundtjänst och påtalade detta. Fick ganska snabbt ett svar att de varken ägde restaurangen eller ansvarade för toaletterna. Jag hänvisades till Amica som var ägare till både restaurang och toaletter! Kontaktade dem omgående per mail och frågade om det inte var olagligt att utfordra gäster med mat och dryck utan att de har tillgång till en toalett. Jag har inte fått något svar ännu. Och de har fortfarande ingen toalett på restaurangen.

 

8 Kommentarer

 1. kabalissima

  När man blir kissnödig i Sverige det är bäst att tala utländska med ägare av diverse lokaler med toa. De blir snälla mot en som kan kanske rekommendera deras ställe till andra rika (vem kan turista i Sverige utom de som har råd?) utlänningar. Jag vet; jag har provat tricket.;)

 2. Lars Berglund

  Det är NÄSTAN lika illa på Åhléns i Göteborg. (Nordstan!) Där ligger toaletten ca, 150 meter från Restaurangen och det kostar BARA fem kronor vilket INTE Personalen på Restaurangen meddelade när jag frågade var DEN fanns! Det lär INTE bli fler besök på denna Restaurangen men helt klart är att DET ÄR FÖRBJUDET ENLIGT LAG att bedriva Restaurangverksamhet utan en TOALETT i ABSOLUT ANSLUTNING till ”SERVERINGSPLATSEN!” Detta måste vara något för TO! (ToalettOmbudsmannen)
  Ha dé och lev väl,
  Lasse Berglund

 3. Inge Josephson

  Hmm… hårda bud, Ditte
  Men varför inte ladda ner gratis”appen” ”Toajälpen” som talar om var alla offentliga toaletter finns i Stockholm? Dé é klart, du måste ha en smartphone, Iphone eller Android. Det kan det säkert vara värt. Snart finns säkert också en ”app” som känner av att du är kissnödig innan du vet det själv och plingar till med tips om närmsta toa. I ditt läge på Fleminggatan i tockholm hade jag nog hellre satsat på Daglivs som ligger vägg i vägg med griniga Källströms Större matbutiker har oftast en kundhörna med toa. 🙂
  Hälsn
  Inge

 4. Ditte

  Tack för tipset, Inge. Ska snarast skaffa mig en Iphone typ …

 5. Inge Josephson

  Gör det. Sen kanske Daglivstipset var lite förhastat… Man får visst inte bli kissnödig när man handlar käket… 😉

 6. Ingela Kihlberg

  Jag har också varit i skriande behov av en toa ibland. Läste precis ditt inlägg och Googlade på ”offentliga toaletter i Stockholm”. Fick upp en mycket informativ sida med info om var de finns i resp stadsdel. Skriv ner och förvara lappen i fickan nästa gång du är ute och promenerar.

 7. Ditte

  Tack Ingela,
  Ska i fortsättningen alltid ha med mig en lista.
  =)

 8. Ingmar Ögren

  Att hålla toa kostar. Jag hade ett akut behov på Hornsgatspuckeln, gick in på ett fik, drog upp en Selma och frågade efter toan. Damen bakom disken visade vänligt och vägrade ta betalt. Krogen på Östra station skyltar öppet att icke gäster får använda toan mot en tia i bidrag.
  Mot tjuriga nekare finns bara ett sätt: ”Jag måste – genast – så det får bli här på golvet” också börja knäppa upp byxorna. Säg den som inte då låser upp personaltoan!
  Oxå skall man alltid ha dasspapper i bakfickan – så är det värsta fall möjligt att diskret gödsla en buske.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren