Folk, Samhälle

Tre publiciströster om det gamla och nya året

Foto: aiu.edu.au.

-2016 var dåligt. 2017 blir sämre
– Det känns som om en ny världsordning breder ut sig.
– Ett liv utan att vara anställd.

Tre tunga publiciströster – Staffan Heimerson,  Christina Jutterström och Amelia Adamo – svarar på två frågor om året som gått och det som skall komma.  Nyfikengrås Janne Andersson ställde frågorna:

Hur blev 2016? Och vad förväntar du dej av 2017?

Staffan Heimerson. Foto: Lennart Guldbrandsson/sv.wikipedia.org.

Staffan Heimerson. Foto: Lennart Guldbrandsson/sv.wikipedia.org.

”Europa förgiftas av nationalism”

Först ut att svara är Staffan Heimerson, världsreporter, kolumnist på Aftonbladet, författare till ett 30-tal böcker med mycket mera:

– 2016 var dåligt. 2017 blir sämre. Visserligen lever miljarder människor bättre än någonsin, har bättre utbildning, dricker renare vatten, minskar barnadödligheten, lever längre etcetera.

– Men Europa förgiftas av nationalism. EU ser fler sprickor. Putin kommer att expanderas Rysslands inflytande. Syrienkriget fortsätter. Svenskarna kväver sig själva i sin hjärtlöshet mot utlänningar samtidigt som de bedrar sig själva med missförståndet att vi tar emot flest människor från främmande miljöer; de har inte frågat Libanon, där var tredje människa inom landet gränser är en flykting, eller Kenya som har flyktingläger med 500 000 invånare, eller England som har 2,8 miljoner invandrare. Vi kommer att grämas och gräla – men inte skämmas.

Hur blev 2016, tycker du?

– Mest skit. Brexit är ett elände. Trump kan ställa till ett elände. All idrott är präglad av doping och pengar. Vi fick inga riktigt stora filmer. Populärmusiken var som vanligt kass. Kinberg Batra tog ett snuskigt steg och triangulerade SDs politik.

Christina Jutterström. Foto: Boberger/sv.wikipedia.org.

Christina Jutterström. Foto: Boberger/sv.wikipedia.org.

”Det har varit ett orons år som snävar in demokratin”

Publicisten Christina Jutterström, tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter och vd för Sveriges Television, numera ordförande för insamlingsorganisationen WaterAid och aktiv i Publicistklubben och Pressens opinionsnämnd svarar så här :

– Det har varit ett orons år, Brexit, Trump vann valet i USA, regimer i Turkiet, Polen, Ungern som snävar in demokratin mycket medvetet, vilket inte minst går ut över de fria, oberoende medierna och därmed skadar demokratin.

-Det lilla stora livet har varit bättre. Bytte liv i form av att flytta tillbaka till min barndomsstad och gillar blandningen av se det gamla och samtidigt nyfiket iaktta allt det nya. Och så kom mitt femte barnbarn på Lucia.

Om 2017:

– Det känns som om vi lever i en ny värld, som om en ny världsordning breder ut sig. Främlingsfientlig, växande klyftor, oförutsebar. Funderar om det välfärdssamhälle min generation vuxit upp i, är på väg att bli en parentes i historien.

-Men egentligen är jag optimist till min läggning, undrar därför vad jag själv kan bidra med. Det ska jag fundera på djupare under helgerna och framöver.

Amelia Adamo.

Amelia Adamo.

”2016 ett år med en sorgkant”

Sist ut att svara är Amelia Adamo, legendarisk tidningsmakare som från årsskiftet slutar som senior editor på M-magasin, men ska fortsätta att skriva och föreläsa.

Här är hennes svar, först om vad hon tror om det nya året:

– Ett helt nytt liv, Ett liv utan att vara anställd. En (någorlunda) fri själ i en förhoppningsvis (någorlunda) frisk kropp.

Och om året som gått:

– Annorlunda efter som det var ett nedtrappningsår med många långa långtbortistanresor.Och med en sorgkant då min bästa vän gick bort.

-På plussidan var mötet med Åsa Regnér, minister och statsminister Stefan Löfven som båda var synnerligen intresserade av äldrefrågorna.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren