Ätit & druckit, Folk

Trender och stjärnor på årets kroghimmel

Glada vinnare på Kungliga Operans scen. Foto: whiteguide.se.

Glada vinnare på Kungliga Operans scen. Foto: whiteguide.se.

Bäst av alla svenska restauranger är Fäviken Magasinet utanför Järpen och Esperanto i Stockholm. Detta enligt restaurangguiden White Guide som har testat närmare 800 restauranger, varav 600 kvalificerade sig för att få vara med i årets upplaga.

White Guide är den guide som gör den grundligaste genomgången av svenska restauranger. Här utnämns inte bara mästarklasskrogar utan även restauranger i mellanklass och sådana som kategoriseras som ”också ett bra ställe”. Det innebär att det går att hitta bra alternativ i ett brett spann, både prismässigt och geografiskt.

34 i mästarklass

34 svenska krogar är så bra att guiden listar dem i mästarklass. Och bakom tre av dessa finns en och samma kock – Sayan Isaksson med Esperanto på första plats, Imouto på tolfte och Shibumi på 24:e plats. Imouto prisas också som Årets stjärnskott.

Esperantos Sayan Isaksson med en av alla utmärkelser de senaste åren. Foto: Pelle T Nilsson.

Esperantos Sayan Isaksson med en av alla utmärkelser de senaste åren. Foto: Pelle T Nilsson.

Det nordiska köket, representerat av bland andra Fäviken Magasinet, Gastrologik, Oaxen och Daniel Berlin, dominerar fortfarande stort. Men de senaste åren har de japanska influenserna blivit allt större, anser guiden. Här finns även Sayan Isakssons fjärde restaurang Råkultur, liksom Omakase Köttslöjd, som dessutom utsetts till Årets banbrytare, och ett allt större antal ”izikayor”, japanska matbarer.

Esperanto hamnar allra överst i guidens mästarklasslista med maximipoängen 40 på mat och står därmed för årets bästa gastronomi.

Magnus Carlsson, Fäviken. Anders Carlsson.

Magnus Nilsson, Fäviken. Anders Carlsson.

Men Fäviken Magasinet i Jämtland har fått högre poäng för den totala upplevelsen och utses därför till årets bästa restaurang. Och naturligtvis är Magnus Nilssons makalösa matlagningskonst i en fantastisk jämtländsk miljö en oslagbar upplevelse.

Av de 34 restaurangerna på mästarklasslistan är åtta nya för i år: Omakase Köttslöjd, Imouto, Aloë, Spritmuseum, Punk Royale och Fotografiskas Restaurang, samtliga i Stockholm, samt SK Mat & Människor, Göteborg, och Lyran, Malmö.

White Guides mästarklasslista 2016:

Den första siffran vid varje restaurang anger antalet matpoäng av 40 möjliga, den andra antalet totalpoäng av 100 möjliga. Restaurangerna rangordnas i första hand efter matprestationerna, i andra hand efter totalpoängen.

Internationell mästarklass:

1. Esperanto, Stockholm (40/94)
2. Fäviken Magasinet, Järpen (39/96)
3. Restaurant Frantzén, Stockholm (38/92)
Gastrologik, Stockholm (38/92)
5. Oaxen Krog, Stockholm (38/91)
6. Daniel Berlin, Skåne Tranås (38/90)
7. PM & Vänner, Växjö (37/90)
8. Vollmers, Malmö (37/86)
9. Operakällaren, Stockholm (36/93)
10. Koka, Göteborg (36/91)
11. Omakase Köttslöjd (36/85) NY
12. Imouto, Stockholm (36/82) NY

Mästarklass:

13. Ekstedt, Stockholm (35/85)
Mathias Dahlgren Matsalen (35/85)
15. Hotel Borgholm, Borgholm (35/80)
16. Aloë, Stockholm (34/86) NY
17. Bhoga, Göteborg (34/83)
18. Krakas Krog, Katthammarsvik (34/82)
Mathias Dahlgren Matbaren (34/82)
20. Upper House Dining, Göteborg (34/81)
21. Hoze, Göteborg (34/75)
22. Spritmuseum, Stockholm (33/80) NY
23. Volt, Stockholm (33/79)
24. Shibumi, Stockholm (33/78)
25. Lilla Ego, Stockholm (33/76)
26. Bloom in the Park, Malmö (33/75)
Punk Royale, Stockholm (33/75) NY
28. Sjömagasinet, Göteborg (32/81)
29. Pubologi, Stockholm (32/79)
SK Mat & Människor, Göteborg (32/79) NY
31. Swedish Taste, Göteborg (32/77)
32. Thörnströms Kök, Göteborg (32/76)
33. Fotografiskas Restaurang, Stockholm (32/75) NY
Lyran, Malmö (32/75) NY

Gott och blandat enligt White Guide

Årets mest rådbråkade rödbeta:
Först bakad i timtal, sedan tunt utbankad och till sist stekt med myskmadra och fänkålsfrö. Serveras med inlagda blad av vresros och maltvinäger – och smakar som blodpudding (Volt).

Årets desserttrend:
Börjar de nynordiska grönsaksdesserterna ge vika för …kött? Till exempel:
Rulle på oxlår, timjan och sötsaker (Omakase Köttslöjd).
Griskaka med puffad svål och grillade äpplen (Gastrologik).
Brinnande märgpudding (Fäviken Magasinet).

Årets nya stjärnor:
Kallskänkorna och konditorerna. Nu listas det till och med på menyn vem som ligger bakom desserten.

Årets styckdetaljer från backen:
Flank (överallt).
Svål (överallt).
Charksvans (Omakase Köttslöjd).
Mellangärde (Svartengrens).
Lammdiafragma (Daniel Berlin).

Årets styckdetaljer från havet:
Tagliatelle på svensk bläckfisk (Gastrologik och Sturehof).
Slag (överallt i år).
Räkhuvud (överallt nästa år).
Matiga bitar av benen från kungskrabba. Eller heter den stalinkrabba, rysskrabba eller kamtjatkakrabba?
(Överallt nästa år.)

Årets dryckesimport:
Sake – nu även på icke-japanska krogar. Gärna nama sake, den exklusiva, opastöriserade varianten.

Årets upprättelse:
Naturviner – från nonchade till norm.

Det räcker nu:
Brynt smör.
Lakrits.
Oxkind.
Signatur-pilgrimmare.
Libbsticka.
Rödbetsdesserter

Leif Mannerström årets matsenior.

Leif Mannerström årets matsenior.

Årets White Guide-senior:
Uttjänt, avdankad, pensionerad mjölkkossa – överallt.
Leif Mannerström, med stort matengagemang på seniorboenden.

Årets det-känns-fortfarande-inte-så-fräscht:
Att bli niad av servisen.

Årets frön:
Picklade senapsfrön – plötsligt överallt, utom på Koka i Göteborg, där de är karamelliserade.
Lupinfrön (Fäviken Magasinet).
Busfröna på Punk Royale.

Bred come back:
Sockerkakan.

Årets örter:
Dill.
Körvel.
Citronverbena.
Blomsterkrasse.

White Guides priser och utnämningar 2016

Årets bästa restaurang – restaurangkultur: Fäviken Magasinet, Järpen.
Årets bästa mästarklass – gastronomi: Esperanto, Stockholm.
Årets stjärnskott: Imouto, Stockholm.
Årets banbrytare: Omakase Köttslöjd, Stockholm.
Årets serviceupplevelse: Spritmuseum, Stockholm.
Årets merroir award (marint): Sturehof, Stockholm.
Årets terroir award (växtriket): Daniel Berlin, Skåne Tranås.
Årets värt en resa: Gula Hönan, Hemse.
Årets hjärtekrog: Surfers, Visby.
Årets vinupplevelse: PM & Vänner, Växjö.
Årets ölupplevelse: Rex Brasseri, Umeå.
Årets hållbara gastronomi: Lilla Bjers Gårdskrog, Visby.
Årets smakutvecklare i livsmedelsbranschen: Scandinavian Organics, Stockholm.
Årets Rising star: Filip Fastén, Agrikultur, Stockholm.
Årets hyllning av en långtida betydelsefull gastronomisk gärning: Björn Persson, Koka, Göteborg.
Global Gastronomy Award 2016: Dan Barber, Blue Hill, New York.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren