Mums… Samtliga foton Viveca Lithner Ask

Vivecas orange-tryffel-fudge är en sann njutning rakt upp och ner, eller till en slät kopp välrostat (Zoegas eller kanske Mollbergs) kolsvart kaffe. Så här gör man:

ORANGE-TRYFFEL-FUDGE

1 burk kondenserad mjölk (ca 400 gram)

125 gr smör

400 gr mörk choklad, går bra med ljus om man uppskattar det mer

rivet skal av en apelsin

en nypa salt

GARNERING: Syltade apelsinskal och 200 gr mörk smält choklad med några droppar smaklös olja i.

ATT SYLTA SKAL:

Skala en apelsin med potatisskalare.

Skålla skalen i två omgångar (30 sekunder).

Koka ihop 1 dl socker med en dl vatten.

Lägg i de nu strimlade skalen, i sockerlagen koka någon minut och låt kallna i denna.

Plasta in en rektangulär form med en yta på 60 cm i kvadrat. (t ex 30×20 cm).

Värm långsamt den kondenserade mjölken, bryt i chokladen och rör om emellanåt.

Tillsätt rumstempererat smör i bitar, salt och det rivna apelsinskalet.

När smeten är slät och välblandad hälls den i formen, och ställs i kyl , helst över natten.

Om bråttom, börja med frys och varva var 20:e minut i frys/kyl.

De syltade skalen tas upp med gaffel så att lagen rinner av och fördelas på sockrat bakplåtspapper eller folie.

Lyft upp tryffeln, om plasten vill gå sönder ta en trubbig spatel, för in under och hjälp till i lyftet ut formen.

Skär i kuber, doppa smält ej för het choklad, lägg på papper och garnera.

Jag använde två träpinnar /stickor till dopparbetet. Man hittar snart sin egen teknik.

Kan nog behövas mer choklad, än som står i receptet om chokladdoppningen blir generös….

Ställ att svalna .

GODA och njutbara stunder i julefriden!

Vid pennan i köket

Viveca