Folk, Sagt, Tyckt

Tubberöds påskmat gör att det vattnas i munnen

Foto: Ola Berglund.

Foto: Ola Berglund.

Påsk = lika med mat, mycket mat och god mat. I SvD kan vi läsa att handeln i år räknar med att sälja livsmedel för hialösa 7,5 miljarder!

En grupp som definitivt inte springer runt med sina kundvagnar i jättebutikerna är de som bor på ett äldreboende. Där får man ta det som bjuds, även till påsk.

Har man lyckan att bo i en kommun där det satsas kan det se ut som på Tubberöds äldreboende på Tjörn.

Där finns en äkta eldsjäl, kökschefen Ingela Brännehed. Vi ringde upp henne för att kolla vad de har i grytorna inför påsken. Vad sägs om detta?

*Långfredag inkokt lax med delikatesspotatis, varma grönsaker och citronsås. Till dessert citronmarängpaj med lättvispad grädde. Kvällsmat en bohuslänsk äggost med hemkokt björnbärssylt.
*Påskafton mitt på dagen stekt kyckling med rosmarin- och tomatsås. Till dessert lingon- och citronfromage.
*På kvällen påskbuffé med hemlagade köttbullar, prinskorv, två sorters sill, gravad lax , jansson och kokta ägg.”

Det börjar vattnas i munnen långt innan Ingela är färdig…

Foto: tjorn.se

Foto: tjorn.se

Runt 30 personer bor på Tubberödsboendet, men brukar bli dubbelt så många när ”middagen” kl 13 serveras, berättar Ingela. Då är pensionärer utifrån välkomna att äta. – Och de blir bara fler och fler som kommer.

Idén med att servera riktig och som hemlagad mat på Tubbegården började för sex år sedan. Inspirationen kom från Danmark. – De äldre ska vara delaktiga, boendet här är deras hem, och jag är till för dem.

Ett matråd lägger fast menyn i åttaveckorsperioder, vilket gör att maten äts upp och det blir lite svinn. – Avsikten är också att föra deras mattraditioner vidare, säger Ingela och nämner 90-årige Bertils sherrysill som de två lagar tillsammans till varje större helg.

Nyfikengrås egna påsktips

På Nyfikengrå bidrar Viveca Lithner Ask till påskbordet med en smarrig påskkolatårta. Kjell Bäck tipsar om drycker till påskmat och annalkande vår.

Förutom detta har vi under veckan uppmärksammat terrordåden i Bryssel med en krönika signerad Kerstin Hallert.

Vi har även bjudit på ett reportage från en seglats i Karibien, filmtips av Mia Bjelkholm, en lång intervju med avgående SOK-ledaren Stefan Lindeberg av Sune Sylvén.

Och så har vi presenterat en ny medarbetare på sidan, journalisten och författaren Barbro Hultman. I sin premiärtext berättar hon en alldeles speciell historia om nyblivne 60-åringen Ingemar Stenmark!

God läsning
och GLAD PÅSK!

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

PS.
Passa på, stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till

Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren