Kultur, Livsstil

Tungviktarna på ingång till årets bokmässa

Kvällen före invigning: hetsigt, rörigt och halvfärdigt. Foto: Jan Zettergren.

I dag startar bokmässan i Göteborg. Fyra dagar som fylls med aktiviteter och seminarier kring årets tre teman respekt, bild och mediefrågor.

Vi besökare kommer att möta författare från inte mindre än 30 olika länder och samtal om allt mellan #metoo till den nationella biblioteksstrategin. Men också vad som är typiskt svenskt och hur så många förhoppningar kunde grusas kring skapandet av nya Karolinska sjukhuset i Stockholm. Och vad som ingår i en bra kriminalhistoria och hur vår politiska historia kunde formas som den gör.

Jag bläddrar i det nära 80-sidiga seminarieprogrammet och inser att jag bara kommer att kunna se en bråkdel av allt som presenteras. Tidigare mässor har dock gett mig tillförsikt, jag kommer att få höra en mängd föredrag med och om författare som jag inte tidigare mött. Här finns naturligtvis också alla tungviktare i vårt boklandskap på plats. Det blir spännande!

Alma-pristagaren Jacqueline Woodson inviger årets bokmässa på Respektscenen. Hon har mycket att berätta, inte bara för våra unga utan också för oss äldre.

Lite senare under dagen kommer hon att samtala med juryledamoten, kritikern och bibliotekarien Maria Lassén-Seger.

År 2014 belönades Jacqueline Woodson med The National Book Award för sin självbiografiska roman Brown Girl Dreaming, nyligen utkommen på svenska i Athena Farrokhzads översättning med titeln Brun flicka drömmer. Woodson har gett ut ett trettiotal böcker sedan sin debut 1990.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren