Tittat, Upplevt

Tusenårig resa genom judisk historia

Spännande arkitektur. Foto: Jurek Holzer

Spännande arkitektur. Foto: Jurek Holzer

De polska judarna har fått vänta länge på sitt museum, närmare bestämt i tusen år. Polin, museet för de polska judarnas historia i Warszawa öppnade för allmänheten i april 2013. Sedan dess har en jämn ström av besökare vandrat runt i salarna. Inte minst märks närvaron av skolklasser och utländska besökare.

Från medeltid till nutid får vi svaret på många frågor, t ex hur och när kom de första judarna hit. Namnet Polin är hebreiska och betyder Polen. Museet är resultatet av ett för Polen unikt samarbete mellan staten och privata donatorer.

Museibyggnaden som är en sevärdhet i sig och ligger centralt i Warszawa, där det judiska gettot en gång fanns. Den är ritad av den finska arkitekten Rainer Mahlamäki.

En plats för studier och eftertanke. Foto: Jurek Holzer

En plats för studier och eftertanke. Foto: Jurek Holzer

Huvudutställningen är av berättande karaktär. Den bjuder på en lång vandring genom ett större antal rum som iscensatts till att föreställa olika judiska miljöer. Det äldsta föremålet är ett 800 år gammalt polskt mynt med text på hebreiska vilket påminner om att den tidens polska furstar överlät prägling av mynt åt sina judiska undersåtar.

Åtta gallerier på 4000 kvm rymmer mängder av texter, bilder, videor, ljudinspelningar, kartor m m vilka ledsagar besökaren och bildar en någorlunda sammanhållen, om än ganska jobbig berättelse. Interaktivt multimedia utgör en naturlig del av det hela.

En replika av en gata i gettot har byggts upp. Foto: Jurek Holzer

En replika av en gata i gettot har byggts upp. Foto: Jurek Holzer

Att ta till sig all denna kunskap på en enda dag är inte möjligt. Efter fyra timmars tröttande men nyttig vandring slutade i alla fall undertecknads perceptionsförmåga att fungera.

Ett antal sidoutställningar  bidrar till att uppfylla museets ambitioner att bli ett centrum för utbildning och kultur. Just nu är det fotografen Roman Vishniacs mycket fina, dokumentära bilder från bl a 1930-talets östeuropeiska getton som tillägnas en separat exposé.

Detta kompletteras av en mängd filmvisningar, workshops, konserter, föreläsningar m m. Huset rymmer en konferenslokal, två biosalonger, kurslokaler, restaurang och kafé.

En exakt kopia av det rikt dekorerade taket till en synagoga i naturlig storlek byggdes av volontärer. Foto: Jurek Holzer

En exakt kopia av det rikt dekorerade taket till en synagoga i naturlig storlek byggdes av volontärer. Foto: Jurek Holzer

Interaktiva multimedia inslag i utställningen. Foto: Jurek Holzer

Videoanimationer utgör ett inslag i utställningen. Foto: Jurek Holzer

Modern finsk arkitektur. Foto: Jurek Holzer

Modern finsk arkitektur kontrasterar mot en ganska steril omgivning. Foto: Jurek Holzer

Museet är öppet: måndag, torsdag, fredag kl 10 – 18, onsdag, lördag söndag kl 10 – 20, tisdagar stängt. Adress: Mordechaja Anielewicza 6, Warszawa. 

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren