Folk, Samhälle

Två outsiders i franska valet

Emmanuele Macron. Foto: en-marche.fr.

Det gick ungefär som opinionsmätningarna förutspått i det franska presidentvalets första omgång: Stjärnskottet Emmanuel Macron med en socialliberal profil vann och högerpopulisten Marine Le Pen kom tvåa.

De båda ställs nu mot varandra i den andra och avgörande valomgången den 7 maj.

Traditonella höger/vänsterskalan upplöst

Uppenbart med det här utfallet är att den traditionella höger/vänsterskalan nu tills vidare är upplöst i Frankrike. Socialistpartiet ligger närmast i ruiner och det traditionella högerpartiet Republikanerna (med gaullistiska rötter) har också mycket att fundera över inför framtiden.

Därför ställs nu den sjunde maj två politiska outsiders med två helt olika syn på världen emot varandra.

Å ena sidan den uppenbarligen av Barack Obama inspirerade före detta bankmannen och ex-ekonomiministern Emmanuel Macron som är för EU och global handel och å andra sidan dess tydliga motsats i form av högerpopulisten Marine Le Pen med krav på att lämna EU.

Hon vill skydda både franska gränser och har en protektionistisk agenda med Frankrike först (Trumpinspirerad).

Marine Le Pen träffade Vladimir Putin i Moskva för en månad sedan. Foto: sv.wikipedia.org.

Indirekt kommer den avgörande valomgången mellan Macron och Le Pen därför också att bli en fransk folkomröstning om Frankrikes relationer med EU. Le Pen vill ju även koppla loss euron och ha francen tillbaka.

Vem som vinner den kraftmätningen? Rimligen den på många sätt mera sympatiske svärmorsdrömmen Emmanuel Macron – förutsatt då att valdeltagandet också den 7 maj fortsatt blir runt 80 procent.

Men lika viktigt är också att en betydande del av väljarna som i valomgången den 23 april röstade på de förlorande kandidater republikanernas skandalomsusade François Fillon, socialisternas profilsvaga Benoît Hamon och den i valrörelsen starkt spurtande vänstersocialisten Jean-Luc Mélenchon (blev stark fyra, knappt efter Fillon) den 7 maj lägger sina röster på Macron.

Hollandes tid ett misslyckande

Då lär han vinna med kanske 65 mot 35 i andel avgivna röster. Fillon och Hamon har redan på valnatten rekommenderat sina väljare att rösta på Macron som Frankrikes nästa president efter François Hollande, vars tid i presidentpalatset på många sätt har varit ett misslyckande.

Mélenchons många unga väljare på vänsterkanten och bland miljöaktiva lär nog också välja Macron och förhindra att en högerpopulist som Marine Le Pen blir landets nästa president i  Elysséepalatset.

Dock finns skäl att göra en liten gardering här: alla Fillons väljare kommer inte att följa hans råd utan en hel del av hans väljare i södra Frankrike kommer nog den 7 maj att rösta på Marine Le Pen.  Och vissa av  Mélenchons väljare  kan komma att röstskolka och valdeltagande sjunka något. Vilket skulle göra att Macrons eventuella vinst över Marine Le Pen blir något mindre.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren